- Vi ser att det är fler och fler projekt som ställs om från bostadsrätter och vi gör bedömningen och tror att det är ett trendbrott. Vi ser att flera kommuner prioriterar att få fram mark till hyresrätter, säger Jonas Nygren, förbundschef på Hyresgästföreningen.
Nygren vill inte ge något konkret exempel på kommuner eller projekt som ställs om från bostadsrätter till hyresrätter. Men han säger att Hyresgästföreningen i dialog med politiker och fastighetsägare tydligt uppfattar att intresset för att bygga hyresrätter ökar.
Tecken på avmattningI veckan kom beskedet att fastighetsbolaget Wallenstam väljer att omvandla 90 planerade bostadsrätter söder om Stockholm till hyresrätter. Skälet är att bolaget "upplever att marknadsläget på bostadsrättsmarknaden i Stockholm just nu är lite osäkert". Även Tobin Properties ska bredda utbudet mot hyresrätter till följd av "ett mer osäkert marknadsläge". Också fastighetsbolaget Karlbergsvägen 77 skjuter av liknande orsaker på säljstarten av 90 bostadsrätter.
Men det är inte bara frågan om bostadsrätter och hyresrätter som tyder på en förändring. I dag kom siffror från bostadssajten Hemnet som visar att antalet nytillkomna bostadsrätter som lades ut till försäljning ökade med 26 procent i september jämfört med samma månad förra året. I Stockholm var ökningen 30 procent och i Gävleborgs län var motsvarande siffra 49 procent (högst i landet).
Oförändrat i riketSiffror som söktjänsten Booli har tagit fram till TT visar att antalet bud minskat de senaste 30 dagarna jämfört med förra året, från 11,9 bud per objekt 2016 till 9,5 i år.
I veckan rapporterade också Dagens Industri att fastighetsutvecklaren Oscar Properties erbjuder dem som väljer att köpa en lägenhet i bostadsföreningen Helix i Stockholm att stå för räntekostnaden på handpenningslånet.
Till det ska läggas de senaste septembersiffrorna på bostadspriser från Svensk Mäklarstatistik. De visade på oförändrade bostadsrättspriser i riket jämfört med förra månaden. I Stockholm har priserna backat 1 procent de senaste tre månaderna jämfört med perioden före. I Malmö och Göteborg fortsätter dock priserna uppåt. Men att pristappet i Storstockholm noteras speciellt.
- Det extra tydliga tecknet på en avmattning är att förra året hade prisökningarna tagit fart igen vid den här tiden men nu har vi inte alls den situationen, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.
Längre säljtiderDe senaste tre månaderna har genomsnittstiden som en lägenhet ligger ute till försäljning varit 34 dagar för bostadsrätter och 41 dagar för villor. Motsvarande siffror 2016 var 31 respektive 39 dagar.
- Det är en tydlig indikator eftersom det handlar om tiotusentals försäljningar. Då blir det signifikant, säger Sandegren.
Räknat på den senaste tolvmånadersperioden har priserna på bostadsrätter i riket som helhet gått upp med 6 procent. För villor är siffran 9 procent.
Enligt Valuegards så kallade Hox-index sjönk priserna på villor med 1,3 procent och priserna på bostadsrätter med 1,9 procent i september jämfört med månaden före.