– Visionen är ett hållbart digitaliserat Sverige och målet med strategin är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter, säger Anders Hektor.
Han konstaterar att detta är ett ganska kaxigt mål.
– Men det finns också andra länder som har samma mål.
Anders Hektor berättar att Sverige redan idag ligger bra till när det gäller digitalisering.
– Vår styrka är att vi har en otroligt låg lägstanivå inom detta område. Ambitionen är att i Sverige ska alla kunna nyttja den här tekniken.
För att nå målet har man satt upp fem delmål. Dessa handlar om digital kompetens, digital trygghet, digital innovation, digital ledning och digital infrastruktur.
I våras inrättade Regeringen Digitaliseringsrådet. De har i uppgift att främja genomförandet av regeringens digitaliseringspolitik och består av tio personer under ledning av bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.
Leif Rehnström, vd för företaget Hello Future som var medarrangör till seminariet, berättade för TMF:s medlemmar om den modell för digitalisering som hans företag använder för att hjälpa till att sortera olika typer av insatser i denna stora och breda fråga.
– Digitalisering bör vara på "topp tre-listan" på företagens agendor, betonar han.
Leif Rehnström konstaterar att digitaliseringen skapat nya beteendemönster hos människor.
– I snitt använder vi digitala tjänster sju timmar per dag. Det innebär nya spelregler för företag som levererar produkter och tjänster.Det gäller att skapa en kultur och en affärsmodell där det är möjligt att testa och misslyckas utan att det får så stora konsekvenser.
Han lyfter fram fem hörnstenar för att lyckas med digital transformation.
– Dels gäller det att ha engagemang från högsta ledningen. Man måste också ha en motiverande och vägledande framtidsvision och visa strukturell tydlighet om hur man ska arbeta mot visionen. Vidare gäller det att ta reda på vilka nya kompetenser som krävs på resan och skapa en tillåtande kultur som stödjer det nya arbetssättet.
På TMF:s seminarium berättade också Isabelle Gyllengahm Flimel, arkitekt hos Link Arkitektur och Linda Camara från Tengbom om BIM:s, byggnadsinformationsdululerings betydelse idag och i framtiden.
Anna Dahlberg, IUC Norr presenterade pågående projekt i regionen och Björn Langbeck från Tillväxtverket berättade om insatser för att öka digitaliseringen i små- och medelstora företag, medan Kalle Jegers, Hello Future pratade om digital transformation i praktiken.
Vidare berättade Samuel Holmström, vd på Lundqvist Trävaru, samt Fredrik Nystedt, delägare på SSC Klingan om den digitala resan som de gjort i sina olika produktionsprocesser.