EU har anklagat Kina för att sälja panelerna för billigt på den europeiska marknaden och har flaggat för antidumpningsåtgärder.
Senast den 6 juni ska EU besluta om unionen ska följa handelskommissionären Karel De Guchts förslag som kan leda till genomsnittliga tullar på 47 procent. Sverige har redan gett sitt besked och det är tvärnej.
- Vi är för frihandel och förslaget om tull på solpaneler går rakt emot det. Sverige är det land som är i särklass mest kritiskt till att använda de här handelspolitiska skyddsåtgärderna, säger Björling.
Reuters har talat med företrädare för 21 av de 27 medlemsländerna och bekräftar att 15 av dem är emot tullar medan sex stödjer dem. Men även om en knapp majoritet är emot tullarna är det inte säkert att de stoppas.
Det är belgiske advokaten De Gucht som gör bedömningen av om det finns klara bevis för dumpning och om förslaget om tullar är förenligt med världshandelsorganisationen WTO:s regelverk. De Gucht mötte på måndagen Kinas vice handelsminister Zhong Shan i Bryssel.
Den kinesiska delegationen beskrev mötet som konstruktivt och sade att frågan om tullar på solpaneler och EU:s hot om en utredning av telekomutrustning från Huawei och ZTE diskuterats.
Zhong sade dock att oavsett vad EU väljer att göra kommer det att leda till ett kinesiskt svar.
Tyskland, Storbritannien och Nederländerna finns bland de medlemsstater som motsätter sig sanktioner. Frankrike och Italien tillhör den grupp länder som anser att De Gucht gör rätt i att gå vidare med förslaget om strafftullar.