Svedjan Ost lyfts fram i ny bok

Under torsdagen utgavs ”Din vägvisare till Sveriges mathantverk – en upplevelsekartbok”. Svedjan Ost är mathantverkarna i Västerbotten som ges mest utrymme.

Foto: Lars Andersson.

Foto: Lars Andersson.

Foto: Foto: Lars Andersson.

Ekonomi, näringsliv & finans2017-06-29 19:00

Reportaget om Pär och Johanna Hellströms verksamhet gjordes för någon månad sedan, men paret visste inte sedan hur det skulle se ut i den nya boken.

De lokala mathantverkarna presenteras län för län. På kartsidorna för Västerbotten finns 60 lokala mathantverksföretag med. Några lyfts med reportage, som också översatts till engelska, och Svedjans Ost är det som fått största utrymmet, ett uppslag.

– Vilken egoboost, säger Pär Hällström. Det känns jättefint att vara en del av det svenska mathantverket.

Ökat intresse

Hällströms har drivit sin ostproduktion sedan 2011, hela tiden på hemmaplan i Kågedalen. De senaste åren har intresset ökat för den lokalt producerade maten.

– Det ligger mycket makt hos konsumenterna. Det finns ett engagemang på marknaden, säger Johanna Hällström.

Svedjan Ost är parets varumärke, men inte enda verksamhet.

– Vi driver det här i lag med ett jordbruk. Det har varit tufft för jordbruket, men det här har gått bra, berättar Johanna.

Riksavtal

Med tiden har marknaden för Svedjan Ost breddats.

Nu har Svedjan Ost ett avtal med Falbygdens Ost som gör att Falköpingsföretaget, som är en av Sveriges största osttillverkare, har deras ost i sitt erbjudande och kan distribuera den till kunder i hela landet.

Singapore

Men även andra dörrar öppnas. Efter Ostfestivalen i Stockholm i februari valde till exempel en osthandlare från Singapore att åka med paret till Svedjan.

– Hon följde oss och verksamheten i 1,5 dygn. Vi lyckades få till en affär, säger Johanna.

– Vi skickade en halv pall ost till Singapore, fortsätter Pär.

Utbyggnad

Svedjan Ost bygger just nu ut med nytt omklädningsrum, nytt packutrymme och framförallt ett nytt ostlager, där osten lagras i minst ett år, som ger förbättrad arbetsmiljö. Dessutom möjliggör utbyggnaden ett bättre flöde i verksamheten.

Bakom den nya vägvisaren ligger Eldrimner, nationellt centrum för mathantverk, som svarar för såväl kartboken som en digital guide kopplat till den. Boken är en uppföljning till ”Smaklust” från 2006.

Pär och Johanna Hällström är glada över det stöd de kunnat få därifrån.

– Utan Eldrimner hade vi inte varit. Kunskap är basen för den här verksamheten, säger Pär.

Utan Eldrimner hade vi inte varit. Kunskap är basen för den här verksamheten.

undefined
Foto: Lars Andersson.
undefined
Utbyggnad. Pär Hällström visar det nya hårdostlagret som är en del av utbyggnaden. Satsningen ger både bättre flöde och arbetsmiljö. Foto: Lars Andersson.
undefined
Stolta. Pär och Johanna Hellström var glada och stolta då de fick den nya boken om mathantverk. Nu funderar de på att öppna som besöksmål från nästa sommar. Foto: Lars Andersson.

Eldrimner

Eldrimner är sedan 2005 ett nationellt centrum för mathantverk. Det har sitt ursprung i ett lokalt projekt i Jämtland som inleddes 1995. Eldrimner ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och kan bistå med rådgivning, kurser, studieresor, med mera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!