Stort intresse i Storbritannien för Railcares nya innovation

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2015-11-17 14:53

Under några intensiva veckor i november visar Railcare upp prototypen av sin nya innovation Ballast Feeder System, som återställer ballast på järnvägsspår, för kunder från Sverige och England.

Network Rail, som är Trafikverkets motsvarighet i Storbritanniens, är en av gästerna som vill stifta närmare bekantskap med den nya produkten i samband med visningarna i Skelleftehamn.

– Eftersom trafiken på järnvägsnätet i Storbritannien är så intensiv gäller det att vi kan arbeta snabbt vid renoveringar. Under veckorna kan vi som mest stänga av spåren under totalt 5 timmar och under helgerna är det 6-8 timmar som gäller, säger Steven Pinkney, programchef vid Network Rail som under de närmaste fem åren kommer att genomföra omfattande byten av ballast.

Ballast Feeder System 40, (BFS40), blir tillsammans med Railvac-maskinerna ett nytt koncept där man tar bort ballast i spåret med  Railvac och sedan återfyller ny ballast med BFS40. Återfyllningen sker med hög precision via ett svängbart transportband och med en utmatningshastighet på 40 kubikmeter ballast i timmen. Konstruktionen är optimerad för trånga utrymmen som det ofta är i spårmiljö.

– Då tillgängligheten för att utföra arbeten på spåret är korta i och med den intensiva tågtrafiken på både allmänna järnvägsnät samt tunnelbanor kan vi med denna nya konceptlösning lösa många av våra kunders nuvarande problem med ballaståterfyllning både effektivt, tillförlitligt och säkert, berättar Ulf Marklund, Railcares grundare och vice vd.

Steven Pinkney har redan stor erfarenhet av Railcares Railvac-maskiner och tror att Ballast Feeder system kan bli ett bra komplement.

– Vi är mycket nöjda med samarbetet och den här innovationen  ser ut att kunna öka effektiviteten en hel del, säger han.

Railcare ser en stor efterfrågan främst hos kunderna i England och Skandinavien och bedömer att merparten av deras Railvac-maskiner har behov av BFS40-vagnar.

Under hösten har tre Railvac-maskiner varit igång på London North East och Wessex och den fjärde Railvac-maskinen kom igång i oktober på området Western. Railvac-maskin nummer 5 har nyligen transporterats till Storbritannien och Railvac-maskin nummer 6, som också ska användas i Storbritannien, är under byggnation på verkstaden i Skelleftehamn.

Ballastens uppgift är att fördela de krafter som överförs av trafik utan att förstöras samt se till att fördela belastningar så att inte banunderbyggnaden sviktar. Ballasten ska ge sliprarna ett fast och stabilt läge, både i höjd och sidled. Den ska också ge en god dräneringsförmåga och hålla en god ventilation så att rälserna inte blir för varma vilket kan ge upphov till solkurvor.

– Ballasten brukar normalt bytas ut efter cirka 30 år då den blivit alltför stum, avslutar Ulf Marklund.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!