Storsatsning på att mötacyberhot mot elföretag

– Det här blir en möjlighet för forskare att agera med industrin, säger Christer Åhlund, Skellefteå, professor i distribuerade datasystem.

Foto: Foto: Lars Andersson

Ekonomi, näringsliv & finans2016-05-26 17:08

Skellefteå är inte nytt då det gäller säkerhetsfrågor. Säktek bildades på dåvarande Skeria utveckling i Skellefteå 2001 och tog ett brett grepp på säkerhet, med allt från säkerhetschefsutbildningar till internationella säkerhetsövningar i all tysthet på den tidigare flygbasen i Fällfors.

Den nya centrumbildningen är en satsning av Luleå Tekniska Universitet och den kommer att delas mellan Luleå och Campus Skellefteå, som tillsammans har 25 forskare på området. Det formella namnet är "Säkerhet i samhälle och kritiska infrastrukturer". Totalt finns det tio-tolv intressenter i centrumbildningen vid starten, som LTU, Skellefteå kommun och Bodens kommun.

Samhällshot

Grunden är att allt fler funktioner i samhället hanteras via informationsteknik, som också är sårbar för attacker. I projektet kommer forskare, myndigheter och företag att knytas ihop för att gemensamt att arbeta för att identifiera problem och hitta sätt att lösa dem. Centrumbildningen kommer att jobba med såväl teknik som organisation allt med inriktning främst för att motverka samhällshot och att trygga så kallade samhällskritiska funktioner.

Fokus kommer från starten främst att vara på energibolag och elföretag.

– Där finns det ökade risker för intrång i den tekniska utrustningen, säger Dan Harnesk, LTU som är t f chef för den nya centrumbildningen.

– Det handlar om att identifiera en nisch där vi kan göra skillnad. Vad görs inte i dag? berättar Christer Åhlund.

Tre miljoner

En av intressenterna är Bodens kommun. Där finns såväl vattenkraftverk i Lule älv som sex stycken datahallsetableringar.

– Vi har sett en ny industri växa fram i regionen, säger Jeanette Nilsson, tillväxtchef i Bodens kommun.

Skellefteå kommun har fått tre miljoner kronor i såddfinansiering för centrumbildningens två första år.

Förhoppningen är bland annat att hitta något som går att kommersialisera.

– Det behöver inte vara nya bolag, utan det kan också handla om en ny produkt i ett befintligt bolag, säger Gustav Ulander, utredare vid internationella enheten inom Skellefteå kommun.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!