När Norran når Malås kommunalråd Mikael Abrahamsson (S) har han själv inte tagit del av rapporten, men berättar att kommunen så sent som för ett par veckor sedan hade kontakt med SGU i frågan.
– Det låter lite grann som om vi har stolpe in, säger Abrahamsson glatt. Det här är fantastiskt, men glöm inte att vi är i ett centrum av mineraliseringar här i Malå.
”Otroligt nöjda”
Abrahamsson medger att han och kommunen varit oroliga att det skulle ske en centralisering av verksamheten till Malås nackdel, men så blir nu sannolikt inte fallet.
– Vi är otroligt nöjda. Nu får vi avvakta och höra vad regeringen säger om SGU:s rapport, men självfallet hoppas vi att det här förslaget ska gå igenom.
Strategiskt vägval
Det handlar om en direkt satsning på mineralinformationskontoret och borrkärnearkivet i Malå. Det var i december i fjol som SGU fick regeringsuppdraget.
Då sa Närings- och innovationsminister Mikael Damberg:
– Kommande pensionsavgångar samt det faktum att borrkärnearkivet nu är fullt och behöver byggas ut gör att strategiska vägval behöver göras.
Nu är rapporten klar.
Prospektering
I dag förvaltas och tillhandahålls information om Sveriges berggrund vid SGU:s lokalkontor i Malå. Informationen används främst för att bedöma och utvärdera investeringar i prospektering.
Kunskap om var mineralerna finns är en förutsättning för gruvnäringen.
I rapporten föreslår SGU att verksamheten vid Malå ska förstärkas.
Många punkter
Den handlar om en mängd punkter där SGU i Malå är tänkt att utvecklas.
Först och främst vill SGU i praktiken fördubbla personalstyrkan av flera skäl, bland annat för att kunna ge ökad service och kunna delta i fler projekt. SGU föreslår att nio personer till anställs utöver dagens cirka tio: tre geologer, tre geotekniker, två systemerare och en kommunikatör.
Malå kommun får beröm i rapporten för att den ”identifierat behovet att ta fram en strategi för parrekrytering” och genom denna tror SGU att rekryteringarna kommer att bli framgångsrika.
Mineraljakt nationell
Vidare föreslår SGU en utbyggnad av borrkärnearkivet för att säkra att borrkärnorna som tagits upp inte går förlorade utan kan användas för framtida undersökningar, samt att prospekteringsintresset hålls uppe i landet.
Dessutom anser SGU att delar av de samlingar myndigheten har i Uppsala ska flyttas norrut för att materialet ska hållas mer koncentrerat.
Som helhet ska SGU tillhandahålla en bättre och moderniserad service till kunderna.
Slutligen ska tävlingen Mineraljakten bli nationell både för att öka allmänhetens engagemang, men också för att kunna få ökad kunskap om områden i Sverige som inte är så prospekterade.