Storregionen med de fyra nordligaste länen kan bli verklighet

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2016-01-27 15:48

En storregion med de fyra norrlandslänen kan nu vara på gång. De politiska motsättningarna är på väg att övergå i samförstånd. Eventuellt kan den nya regionen bildas redan 2019 – efter de allmänna val som ska genomföras året före. Det skriver Västerbottens-Kuriren.

– Jag är optimistisk. Hade du frågat mig för ett halvår sedan hade jag sagt något helt annat, men nu finns nya och mycket intressanta signaler från olika håll, säger Erik Bergkvist (S), ordförande i Region Västerbotten.

Frågan om storregion har många år på nacken. 2007 lade Ansvarskommittén fram sina förslag på ny indelning av det offentliga Sverige.

Förslagen mötte på starkt motstånd, inte minst från dåvarande alliansregeringen.

I norr var politikerna oense – mycket av debatten handlade om vem som skulle bli Norrlands huvudstad, var makten skulle koncentreras.

Men nu är situationen annorlunda.

– Framför allt har vi en minister, Ardalan Shekarabi, som är positiv och pådrivande i frågan, säger Erik Bergkvist.

Samtidigt har landstingspolitikerna i de olika norrlandslänen börjat byta ståndpunkt.

I Västerbotten har man sedan länge sagt ja till den nya storregionen. Strax före jul kom samma besked från Västernorrland, där Sundsvall tidigare varit stark motståndare.

– Norrbotten har också skickat positiva signaler och även i Jämtland har man tydligen börjat svänga, säger Erik Bergkvist.

En bidragande orsak kan vara att Västerbotten tydligt markerat att man inte vill kapa åt sig makten i en ny storregion.

Slår man ihop fyra län blir nämligen följden på sikt en landshövding, en länsstyrelse och en residensstad.

– NUS ligger där det ligger och förblir en centralpunkt eftersom den gemensamma sjukvården är en huvudfråga för storregionen. Vi har sagt att vi inte har några övriga ambitioner, som till exempel att bli den nya residensstaden, förklarar Erik Bergkvist.

Det kan ha blidkat en del andra norrlandspolitiker.

– Jag tror att man tidigare i vissa fall har skrämts av Umeå och även använt Umeå att skrämma andra med, säger Erik Bergkvist.

I februari ska den nya Indelningskommittén presentera delar av sitt förslag för regeringen. Därefter kan mycket hända – och hända mycket snabbt.

– Ska en storregion i norr bildas till 2019 måste ett gemensamt förslag skrivas fram före halvårsskiftet. Det är en spännande situation och jag är som sagt optimistisk, säger Erik Bergkvist. Anders Brodin/Västerbottens-Kuriren

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!