Konstaterad och indikerad mängd guld att bryta i framtiden är nu cirka 24,9 ton.
Det är i redovisningen av reserverna vid Björkdalsgruvan som ägarna Mandalay Resources berättar om den dramatiska ökning som skett av konstaterade och indikerade reserver under en nio månaders period. Det är prospekteringen som nu gett utdelning, enligt företaget. 8,5 ton guld
Vid nyår 2015/2016 var den konstaterade och indikerade mängden guld 598 000 uns eller 16325 kilo. Nio månader senare är den 911 000 uns eller 24870 kilo. Detta är efter att den utvunna mängden guld under samma tid, cirka 1,2 ton, har räknats bort. ”Fortsätter öka”
Mark Sander, vd för Mandalay Resources, är nöjd med utvecklingen.
”Mineraltillgångarna och -reserverna har ökat kraftigt tack vare den ökade prospekteringen sedan vårt förvärv av gruvan i september 2014. Ökningen är baserad på en ökad förståelse av fyndighetens geologi, vilken möjliggjorts genom faktiska observationer och analyser av vårt team.”, skriver han i en kommentar och fortsätter:
”Vi tror att mineraltillgångarna och malmreserverna kommer att fortsätta att öka betydligt med framtida prospektering.” Längre liv
Hans bedömning är nu att gruvans livslängd ökat påtagligt. Nu är den förväntade livslängden över tio år, en ökning från de åtta år inklusive 2016 som var bedömningen vid det senaste årsskiftet.
Redan i samband med delårsrapporten för tredje kvartalet som kom i oktober lyfte ägarna fram ett par mindre förbättringar i gruvans dagliga produktion:
Mandalays styrelse har godkänt ett nytt projekt för anläggningen som väntas förbättra den sammanlagda guldåtervinningen med 1,7 procent. 160 anställda
Bolaget har dessutom gjort ett projekt med optisk sortering av 60 000 ton malm, som ska ge dem bättre utbyte av malmen med mindre än en grams guldinnehåll per ton.
I fjol omsatte Björkdalsgruvan AB 444 miljoner kronor och hade 148 anställda. I dag har gruvan över 160 anställda.
Kanadensiska Mandalay Resources har gruvor i Sverige och Australien samt såväl gruva som utvecklingsprojekt i Chile.