Stor satsning på natur och friluftsliv i Västerbotten

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2016-02-05 11:45

Anslagen för skydd och skötsel av värdefull natur förstärks kraftigt för 2016. Det innebär att fler områden kan bevaras och göras tillgängliga för naturupplevelser.

– Med mer pengar kan vi både göra nödvändig skötsel i våra reservat och åtgärder som förbättrar för besökare i såväl de skyddade områdena som på våra leder. Vi anlitar olika företag för det mesta av arbetet vilket är positivt för sysselsättningen, inte minst på landsbygden, säger landshövding Magdalena Andersson.

Varje år tilldelas Länsstyrelsen medel från Naturvårdsverket för att sköta naturreservat, underhåll av leder, arbetet för hotade växt- och djurarter, drift av naturum och bidrag till kommunal naturvård. Förutom direkta åtgärder ska pengarna räcka till Länsstyrelsens personal för samordning och administration av arbetet.

– Den ökade satsningen som regeringen gör på naturvård är mycket glädjande och något som kommer att synas ute i naturen i vårt län, säger landshövding Magdalena Andersson.

Länsstyrelserna får i år särskilda medel för att stödja det regionala arbetet med friluftsliv.

– Riksdagen har antagit tio nationella mål för friluftslivet som handlar om allt från tätortsnära natur till folkhälsa. Länsstyrelsen har fått uppdraget att samordna och stödja kommunerna. Nu får vi äntligen resurser för detta arbete och kan ha kompetent personal för insatserna, berättar Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen Västerbotten.

Anslaget till kommunala naturvårdsprojekt, LONA, blir också högre i år och kommer att uppgå till cirka 2,4 miljoner kronor.

– LONA är ett statligt stöd som har stor betydelse inte minst för de små kommunerna. Många av åtgärderna utförs av föreningar, skolor och andra lokala aktörer som behövs i det lokala naturvårdsarbetet, säger Björn Jonsson.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!