Arbetslösa ungdomar bör erbjudas fler konkreta kontakter med arbetsgivare, skriver Riksrevisionen i en granskning av Arbetsförmedlingens insatser för unga. Under sin inskrivningstid har 40 procent aldrig fått tips på jobb eller praktik att söka.
- Det absolut viktigaste är att inte låta unga vänta. Tre till fyra månaders väntan är en lång tid för en ung person, säger riksrevisor Gudrun Antemar.
75 procent av arbetsförmedlingarna anser att de inte har tillräcklig tid för arbetsgivarkontakter - och får också kritik av Riksrevisionen för att man inte prioriterar att ge ungdomar tips om arbete eller praktik.
- Det här är en av vår tids ödesfrågor. Här riskerar en hel generation att gå förlorad och det händer inte mer, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till TT.
Socialdemokraterna har föreslagit en 90-dagarsgaranti som innebär att unga ska vara arbetslösa i max 90 dagar.
- Det kräver helt andra prioriteringar än regeringen har gjort. Det kräver snabbare och många olika insatser, säger Löfven.
Regelverket och brist på tid anges enligt Riksrevisionens granskning som orsaker till att närmare hälften av arbetsförmedlarna upplever att de inte har tillräckliga möjligheter att ge ett anpassat stöd.
Men Arbetsförmedlingen slår tillbaka:
- Riksrevisionen går ut med en rapport där slutsatserna är felaktiga. Rapporten håller inte tillräckligt hög kvalitet. Vi jobbar redan med de rekommendationerna, säger generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist.
Under förra året ändrade Arbetsförmedlingen sitt arbetssätt, och Riksrevisionen gjorde sin enkät innan det slagit igenom, enligt Bermudez-Svankvist. För ungefär ett halvår sedan började man arbeta med bedömningsstödet, som bland annat innebär att arbetssökande ska få jobbförslag från första inskrivningsdagen och vid varje möte. Arbetsförmedlingen jobbar också mer intensivt med att kontakta arbetsgivare och få fram praktikplatser, och har i år 22 000 fått utlovade platser av olika slag hos arbetsgivare, exempelvis yrkesintroduktions- och lärlingsanställningar. Bland annat har Swedbank erbjudit 10 000 platser.
- Pengar gör inte att fler människor kommer i arbete. Det handlar om hur arbetsgivare öppnar dörren för att ta emot ungdomar, säger hon.