Michael Stenmark är konkret. ”Det finns i dag ingen spelindustri att tala om norr om Uppsala.”Nu är han en av dem som ska se till att det inte ser ut så i framtiden.
Av den svenska datorspelsindustrin finns ungefär tre procent i Umeå och någon promille i Skellefteå, enligt Stenmark.
– Sverige är topp 3 i världen på spel och det pratas om det svenska spelundret, säger Stenmark och konstaterar att den norra delen av Sverige inte riktigt är med. Än.
– I spelindustrin behöver vi de udda hjärnorna. Det är nördarnas revansch. I spelindustrin som helhet finns det fler tjejer än på it-företagen som helhet.
– Vi måste självfallet ha basindustrin, men i det gränssnitt som finns mellan den och spelindustrin kan det växa fram något fruktbart. Tror på Norrland
Michael Stenmark är navet i den satsning på dataspel som görs i Skellefteå. Han är Lulebo från början, fortfarande skriven i Stockholm, men tillbringar 70 procent av sin tid i Skellefteå därför att han stortrivs. Han har 33 år i branschen bakom sig.
– Jag är engagerad och jag tror på Norrland. Här finns förutsättningar att lyckas.
Nyligen kom han hem från Tokyo Game Show dit han åkt med bland annat ett antal Skellefteföretag. Bildar kluster
Michael tror inte att städerna kan köra solorace, utan att det måste bli kluster. Därför hoppas han att Arctic Game Lab med Skellefteå, Piteå och Boden i dag i framtiden även kan innefatta Umeå och Luleå.
– Det här är det bästa området som inte har någon större spelindustri. Tillsammans kan vi bli ett starkt kluster. Se på Skövde som är tre i landet på spel i dag. Ge oss som region 15 år så ska vi vara där. Jag lovar. Bra grund
Stenmark är imponerad av Skellefteås digitala toppföretag med namn som North Kingdom, Hello Future och WDO, men även sådana som varit med ett tag som Dataductus och Tieto.
– Vi har en hög kunskapsnivå. Det är företag som är internationellt gångbara.
Samtidigt så har flera av företagen en dialog i klustret The Lodge. Därtill har Skellefteå både utbildning i datorspel och datorgrafik, spelmötesforumet Nordsken, en utbyggd inkubator- och acceleratorverksamhet i ABI och Krenovas regi och en samlingspunkt för unga företag i de kreativa näringarna i form av The Great Northern, i det som en gång var Folkets hus mitt emot polisen i Skellefteå.
– Skapar vi en egen spelindustri kommer folk att vilja flytta hit. Sammes Stiftelse
En viktig nyckel till framgång som Michael Stenmark lyfter fram är Sammes Stiftelse. Stiftelsen, grundad av företagaren Samme Lindmark och hans hustru Maud, ger bland annat varje sommar sedan 2007 ett antal studenter vid Campus möjligheten att bli sommarföretagare.
– Vi har en bra relation med Sammes. De skjuter till pengar som bidrar till att utveckla spel och andra produkter. Sammes är superviktigt i dag och kommer nog att vara det i framtiden också. Flera spel på gång
I dag finns sex riktiga spelbolag i klustret, även om det kan dröja ett år till innan alla har sina spel klara.
– Det finns därtill tio företag som är bubblare, varav några är aktiebolag. Tre kan bli väldigt bra, ytterligare tre kan nå lansering och de andra kanske måste börja om och göra ytterligare ett eller fler spel innan de når en egen publik.
– Det inte finns några säkra hits och att det krävs en hel del försök för att lyckas. Vem kunde säga att Minecraft skulle bli så stort?