Läraren Kalle Lundström är riktigt imponerad.
– Jag blev så jädra glad. Det tyder på en hög lägsta nivå och jag vågar stå för att de är bra allihop. Det är ju en lättnad för dem också – att klara elsäkerhetsprovet är ett branschkrav som gör dem anställningsbara.
Provet är indelat i två delar; elteknik och elsäkerhet. På elsäkerhetsprovet måste eleven få ihop 24 poäng för att få godkänt, maxpoäng är 36.
Bottenrekord
Den här gången klarade alla gränsen redan på första försöket. Kalle berättar att i vanliga fall brukar det vara cirka 3–4 elever som får göra om provet.
I fjol var det ett bottenrekord då 16 av 32 fick göra omprov. Därför var det riktigt glädjande att resultatet blev extra bra i år.
Något unikt
– Det var när jag skulle kolla hur det gått som jag insåg att vi faktiskt klarat något unikt. Förra året var Brinellgymnasiet den första skolan någonsin där alla elever blev godkända på första försöket. Nu var det andra gången på 20 år som någon skola lyckats med den här bedriften, säger Kalle.
Eleverna tycker också att det var kul, även om de är lite mer fåordiga.
– Det känns bra, så länge jag klarade det är jag nöjd. Kalle har hjälpt oss och förberett oss. Fast provet är inte så svårt om man kan grunden och tänker logiskt, säger Jonathan From.
– Men att vi bara är den andra klassen som där alla elever klarar det på första försöket är väl också ett bevis på att det inte är hur enkelt som helst, säger Jesper Nyström.
Ström genom kroppen
Elsäkerhetsprovet handlar förstås om elsäkerhet, vad man ska tänka på för att inte riskera allvarliga händelser. Jonathan From är ännu klarat sig ifrån att få ström genom kroppen, men Jesper har hunnit göra den erfarenheten.
– Det var en gång då jag var stressad och trodde att jag var klar fastän jag inte var det. Då fick jag 230 volt genom kroppen. Det kändes som ett starkare elstängsel och armen fick lite kramp. Det var en bra lärpenning, säger han och ler.
Det kändes som ett starkare elstängsel och armen fick lite kramp.