Veckans Affärer presenterar rön från sömnforskaren Paul Kelley om att hela samhället befinner sig mitt i en sömnkris eftersom vi inte anpassat våra liv efter vår biologiska klocka.
– Personer som jobbar borde börja tidigast vid 10. Anställda lider ofta av sömnbrist och många mår dåligt på grund av detta, trots att vi inte skulle behöva göra det. Vi kan inte byta ut vår biologiska 24-timmarsrytm, säger Paul Kelley som är verksam vid Oxfords Sleep and Circadian Neuroscience Institute till British Science Festival.
Han menar att samhällets sömnbrist leder till allvarliga hot mot vår hälsa, vårt humör och vårt allmänna välbefinnande. Vi sover helt enkelt för lite för att våra kroppar är inställda på att vara vakna andra tider och i längden är det farligt. Dessutom påverkar bristen på sömn vårt minne och vår prestationsförmåga negativt
Enligt Paul Kelly är ungdomar i åldern 14-24 år värst drabbade. Han förespråkar att skoldagen ska starta 8:30 för barn i åldern 8-10 år, 10:00 för 16-åringar och 11:00 för 18-åringar.