Smart tillväxt i fokus vid invigningen av Västerbotten på Grand Hôtel

Idag öppnades Västerbotten på Grand Hôtel i Stockholm som kommer att pågå fram till den 9 februari. På programmet stod föreläsningar, debatter och samtal om smart och hållbar utveckling av länet.

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2018-01-23 18:22

Årets tema är ”Smart tillväxt – på ett hållbart sätt”. Det handlar om ekonomisk och hållbar utveckling baserad på samverkan, kunskap och innovation. Smart tillväxt är ett centralt begrepp i EU:s tillväxtstrategi 2020, där utvecklingsmedel öronmärkts för spännande samverkansprojekt. Nyckelord är fler smarta, hållbara innovationer, ökad tillväxt och fler växande företag i befintliga branscher.

Invigningsceremonin ägde rum i vinterträdgården på Grand Hôtel, och över 300 gäster deltog under dagen. I programmet medverkade bland andra EU- och handelsminister Ann Linde som menar att Västerbotten varit på tårna när det gäller EU-frågor.

– Region Västerbotten var bland de första som nappade på EU-handslaget där vi bjudit in aktörer att bidra i arbetet med att stärka delaktigheten, kunskapen och engagemanget kring EU-relaterade frågor i Sverige, säger Ann Linde.

Hon konstaterar också att exportindustrin spelar en mycket stor roll för utvecklingen i Västerbotten.

– 33 000 personer i Västerbotten arbetar i företag som är beroende av exporten. Det finns 750 företag i länet som exporterar och de exporterar varje år för 12 miljarder kronor, berättar Ann Linde.

Ulf Kristersson, partiledare för Nya Moderaterna, höll också ett föredrag under invigningsdagen. Efter sitt tal fick han frågor runt Norrbotniabanan av moderatorn Anna Olin Kardell.

– I grund och botten är den en bra idé, svarar Ulf Kristersson och pekar på att den både kan användas till person- och godstransporter.

– Jag är för detta, säger han, men betonar också:

– Problemet är att ingen har finansiering för det. Det gäller också de planer på höghastighetståg som finns. Ingen har pekat ut exakt vilka pengar som ska gå till dessa projekt, säger han.

Alf Rehn, professor i innovation vid University of Southern Denmark, talade om vikten av att ta med människor som i vanliga fall inte blir tillfrågade i arbetet med innovationer. Dessutom poängterade han vikten av att satsa på rätt saker i jakten på nya lösningar.

– I världen investeras  3 000 miljarder dollar på innovationsarbete vilket är 22 gånger mer än det stora Apolloprojektet som skulle ta människan till månen. Detta samtidigt som 750 000 barn varje år dör i diarré, berättar Alf Rehn.

I en paneldiskussion talades det om sociala lösningar för smarta samhällen. Här konstaterade deltagarna att när man ska bygga smarta samhällen är det mycket viktigt att de som ska bo, leva och arbeta där är med i utvecklingen och inte bara får lösningarna i knäet.

– Man måste helt enkelt skapa ett sammanhang där alla kan känna sig delaktig, säger Sodexos vd Azita Shariati.

Hon har valt att gå med 100-klubben där Regeringen tillsammans med företag som är beredda att ta emot minst 100 nyanlända under tre år ska skapa möjligheter utifrån varje enskilt företags förutsättningar och behov.

– Jag tyckte att det var en för långsam takt så vi väljer istället att sikta på att ta in 200 nyanlända, berättar Azita.

I en annan paneldiskussion tog man upp om skapade av jobbtillfällen. Där deltog Emad Zand från Northvolt och statssekreterare Alejandro Firpo och den avslutade paneldiskussionen behandlade en omställningspolitik i kommuner som vill växa.

Dagen avslutas med en Västerbottensbuffé komponerad av Västerbottens matambassadör Ella Nilsson. Fram till den 11 februari serveras Västerbottensbuffén  för allmänheten och deltagare under veckornas många arrangemang.

Målet med de tre veckorna på Grand Hôtel är att sprida en aktuell bild av vad som händer i Västerbotten till aktörer på nationell och internationell nivå, för att finna nya samarbeten, investerare och opinionsbildare. Bland aktörerna finns bland andra North Sweden Cleantech, Storumans kommun, Umeå Universitet och Sveriges Åkeriföretag Norr.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!