I torsdags arrangerade Västerbottens Handelskammare och Business Sweden Exportdagen på Stadshotellet i Skellefteå. En av föredragshållarna var Business Swedens chefsekonom Lena Sellgren.
– Det blåser en ihållande motvind i världsekonomin just nu, säger hon.
Lena Sellgren efterträdde i våras Mauro Gozzo som chefsekonom på Business Sweden. Dessförinnan var hon chefsanalytiker vid Nordea Business och hon har också arbetat på Konjunkturinstitutet och vid Finansdepartementet.
Lena konstaterar att Sverige under det senaste decenniet tappat drygt 30 procent i exportmarknadsandel jämfört med sina viktigaste konkurrentländer och då främst mot tillväxtekonomier som Kina och Indien. Största tappet finns inom telekom.
– När det gäller varuexporten är det bara livsmedel, kläder och skor som gått riktigt bra. Däremot ökar marknadsandelen för tjänsteexporten något. Den står idag står för hela 40 procent av den totala svenska exporten. Det handlar då till exempel om ICT, affärstjänster och immateriella tillgångar som säljer bra.
Hon betonar dock att varuexporten inte minskat utan att det är omvärldens export som ökat snabbare. I Västeuropa har marknadsandelen totalt minskat med 17 procent.
– Världshandeln har bromsat in efter finanskrisen. BNP-tillväxten har legat på 3 procent i år och den beräknas öka något till 3,5 under 2017-2018.
Ekonomin i Sverige har börjat tappa fart efter en tillväxt på närmare 4 procent 2015.
– I år väntas den landa på 3 procent för att under de kommande åren ligga på cirka 2 procent.
Enligt Business Swedens exportchefsindex förväntas en svag exportutveckling under det kommande kvartalet. – I år kommer den svenska exporten att öka med 2 procent för att de kommande två åren öka med omkring 3 procent per år.
En annan av föredragshållarna var Fredrik Häggström, chef för Business Swedens kontor i London, som har sina rötter i Ersmark och Kåge.
– För företag i Västerbotten är Storbritannien den sjätte största exportmarknaden. 10-15 procent av all export från länet går dit, berättar han.
Större är bara Finland, Norge, Tyskland, USA och Belgien.
I sitt föredrag förklarade han bakgrunden till Brexit och om de turer som nu väntar kring Storbritanniens utträde ur EU - om det ska bli en mjuk eller hård brytning.
– Det var verkligen ett chockbesked som gjorde att man blev bakfull redan innan midsommarsnapsen, säger Fredrik.
Han konstaterar att på kort sikt sker inga förändringar men på lång sikt kan nya handelsavtal förändra spelplanen.
Toyota har reagerat kraftfullt på beslutet eftersom de valt att etablera en fabrik med tusentals anställda i Storbritannien som ska tillverka bilar för den europeiska marknaden.
– De känner sig lurade eftersom deras beslut om investering grundade sig på att de ville få tillgång till den inre marknaden inom EU. Men det verkar ändå finnas tilltro till framtiden för den tillverkande industrin. För två veckor sedan beslutade Nissan att börja producera två nya bilmodeller i Storbritannien.
Fredrik berättar att den brittiska ekonomin tuffar på som vanligt efter brexit.
– Det som hände var att pundet rasade med 15 procent vilket inneburit en ökning av antalet turister med 20 procent.
Det finns analytiker som förutspått att finanssektorn i London kommer att drabbas hårt av brexit.
– En miljon människor arbetar inom den sektorn och nu talar de värsta profetiorna om att "bara" cirka 70 000 av dessa jobb riskerar att flyttas.
På Exportdagen medverkade också Ali Shakir, handelssekreterare i Saudiarabien för Business Sweden och luleföretaget Mobilaris VD Mikael Nyström.