Ena stunden sitter de sju eleverna i skolbänken. Sedan omsätter de omedelbart sina kunskaper ute i verkligheten – i sina praktikföretag. Den andra kullen av den uppmärksammade entreprenörsskolan No Plan B är i full gång. 27 sökte, 7 blev utvalda.
Det är en oktoberfredag på Repay på Hedensbyn.
Flitens lampa lyser i klassrummet. Det är veckans kortdag för de sju eleverna. De arbetar mellan klockan 07 och 13. Övriga dagar kör de mellan 07 och 19, varav tiden fram till lunch görs ute på praktikföretaget.
– Det var något färre som sökte i år, men å andra sidan sökte vi bara lokalt den här gången. Vi hade ungefär lika många relevanta ansökningar i år som i fjol, säger Olov Huldtin, rektor på No Plan B.
Just för dagen pågår en redovisning av de 100 uppdrag de har under läsåret.
– Frågorna där handlar mycket om den personliga utmaningen, att de vågar gå ur sin egen trygghetszon.
Något äldre
De sju i den andra kullen har några år äldre snittålder än de som gick det första läsåret. Bredden är stor på vad de gjort tidigare. Tre av de sju har provat företagande tidigare. Två av de sju var med i Ung Företagsamhet under gymnasietiden.
– Det känns som om vi känt varandra i två år, inte bara i två månader, säger Mikael Lundström.
– Jag önskar det vore fler timmar på dygnet. Vi har varit med om oerhört mycket och vi har bara gått tio veckor än, berättar Patrik Wilén.
Tunnbrödsbageri
Måndag morgon, en dryg vecka senare. Snökanonen är i full gång utanför fönstren på Kåge Tunnbröd där verksamheten i full gång sedan tidig morgon.
Här sker också ett möte mellan första kullen och andra kullen på ”No Plan B”.
Hanna Westerlund blev klar i våras och är nu vd och femprocentig ägare av Kåge Tunnbröd.
Patrik Wilén började studierna vid entreprenörsskolan i höstas och gör sin praktik på företaget.
Hanna berättar om företaget:
– Jag är själv från Kåge och har bott granne med Tommy som drivit det. Det finns potential här och möjlighet att utveckla verksamheten.
Hanna jobbar med alla delar på företaget. Hon bakar, har kolla på försäljningen och ekonomin.
– Jag försöker vara ute och träffa kunder en dag i veckan.
Hanna fick en rivstart in i företaget. En veckas semester blev det för henne i somras. Sedan dess har hon jobbat intensivt med företaget där Repays ledning fungerar som bollplank.
– Jag får ständigt utmana mig själv, säger hon.
Elddop
För Patrik Wilén är företagande inget nytt. Han har själv varit med och drivit två bolag. Det var en kompis till honom som tyckte att han vore lämplig att söka till No Plan B. Andra året tog han chansen och kom till den try out som hölls över en helg. Patrik klarade elddopet.
– Det vi lär oss på utbildningen får vi sedan använda här, in real life, säger Patrik. Det är viktigt att få använda och prova teorin i praktiken.
Kåge Tunnbröd är ett riktigt hantverksbageri. Det har fyra produkter, varav tre också säljs hos andra butiker. Hanna Westerlund konstaterar att hon har starka varumärken att hantera.
– Visst går det att ta fram nya produkter, men det finns väldigt mycket att göra med de befintliga produkterna, så just nu fokuserar jag på det vi har.
Målsättningen är att öka omsättningen med 20-25 procent under det brutna räkneskapsåret som nyss påbörjats.
– Vi kan definitivt producera mer än vi gör just nu. Jag ser bland annat en potential att sälja mer söderut. Det är positivt med mål, men de får inte vara för nära och inte heller för långt bort, säger Hanna.