– Totalt har 300 problem behandlats under projektet och 137 idéer kom fram, berättar Ida Lindh, doktorand vid Luleå tekniska universitet, som tillsammans med professor Sara Thorgren koordinerat satsningen i Skellefteå.
Deras samarbetspartners har varit Data Ductus och Arctic Game Lab, Adopticum samt Skemake. I december startade det hela och därefter har tjejerna fått möta dem och tillsammans har man sökt efter lösningar på utmaningar och problem.
– Främst har det handlat om idrottare och vi har också haft en hel del deltagare från vårdutbildningar som vill hitta nya lösningar inom vården, säger Sara Thorgren.
På UF-mässan presenterade Ida och Sara en rad exempel på förslag till lösningar. Ett av dem är en app som gör det möjligt att på ett enkelt sätt bygga banor för hästhoppning. Ett annat är VR-glasögon som kan användas på äldreboenden och där de boende kan förflytta sig till platser från förr i tiden.
– En smart hjälm med hel- och halvljus och värmekamera som kan användas vid mörkerridning är en annan bra idé som kom fram, berättar Ida och konstaterar att det också togs fram en hel del robotlösningar
I processen har forskarna valt att satsa på brainwriting istället för brainstorming.
– Det är bättre att skriva ner sina idéer, då kommer också de mer tysta tjejerna till sin rätt, konstaterar Sara.
Nästa steg blir nu att se om några av idéerna kan utvecklas vidare till färdiga produkter.
Innovate Passion, finansieras av Vinnova och målet är att utveckla helt nya teknikområden och yrken utifrån unga kvinnors passionerade engagemang i något fritidsintresse. Istället för att tjejerna ska lockas eller attraheras till befintliga tekniska utbildningar eller yrken, vill Vinnova med Innovate Passion vända på perspektivet och låta deras intressen bli utgångspunkt för nya teknikområden och utbildningar.
Det är bättre att skriva ner sina idéer, då kommer också de mer tysta tjejerna till sin rätt