IUC Norrbotten startade den 1 april 2015 projektet Pegin XL som pågår till 31 mars 2018 med inriktning på ökad export för företag.
Vid bolagsstämman i mitten av juni beslutade IUC Norrbotten att inkludera även Västerbotten i sitt verksamhetsområde och därför ändra firmanamn till IUC Norr. Nu görs också en satsning på Västerbottensföretag inom ramen för projektet. Där är nu Xore det första bolaget från Västerbotten.
100 bolag
– Vi har träffat runt 100 bolag i processen. Av dem blev det 25 vi gjorde nulägesanalyser av och det ledde till att vi jobbat vidare med 16 bolag, berättar konsulten Håkan Karlsson.
Av de 16 bolagen är 14 från Norrbotten.
Pegin XL ska hjälpa bolag att etablera sig på en exportmarknad. Först görs därför en analys av företaget av en av IUC Norrbottens konsulter och därefter en åtgärdsplan som bolagen omedelbart börjar arbeta efter.
– Det tas in externa experter om det skulle behövas. Vi berättar hur vi tycker företaget ska göra för att lyckas, säger Karlsson.
”Värdefullt”
Xore utvecklar mätsystem för gruvor.
– För oss är det värdefullt. Vi är ett mindre företag som verkar i en global bransch. Det finns utmaningar att nå ut och synas.
– Vi är tacksamma att för hjälpen vi kan få. Samtidigt är det smickrande för det indikerar att vi är på rätt väg. Urvalet har skett i tuff konkurrens. Jag är glad över att de uppmärksammar oss, säger Mikael Normark, vd på Xore med totalt fyra anställda.
Permanentas?
Huvudmålen i projektet har varit följande: 15 bolag ska etablera exportaffärer. Projektverksamheten ska bli permanent. Metodiken som används ska kunna användas av andra vid exportsatsningar.
Håkan Karlsson är nöjd med utfallet i projektet som bland annat inkluderat bolag som Spinab och Jokkmokks Tenn. I Norrbotten har företag från Kiruna i norr till Piteå i söder varit med.
– Vi har till exempel hjälpt ett bolag med kundbesök och kontakter i Chile. De kom hem med möjlighet att lämna offerter på 35 miljoner kronor. Ett annat bolag fick sin största order någonsin via projektet.
Tanken är att processen IUC Norra använder ska spridas.
– Vi tror att många fler bolag behöver hjälp och den metodik vi använder bör fungera i hela Sverige, säger Karlsson.