Skelleftebränslen är företaget som går lite grann mot strömmen. Samhällen kan förlora butiken, posten och banken. Men Skelleftebränslen kan komma som inflyttare.
Vd Per-Erik Jakobsson använder själv ordet ”eljest” runt företaget. Han skrattar och säger att det hängt med sedan barnsben hemma i Norsjö. För den som inte förstår uttrycker så innebär det i praktiken att vara lite annorlunda.
– Vi ser det som en framgångs- faktor att våga vara lite annorlunda. Det gäller bara att se till att göra saker i rätt tid.
Gå tillbaka till 2005. Skelleftebränslen hade då under sju–åtta år jobbat mycket med pellets där de körde från Skellefteå Krafts fabrik till slutkund. Företaget hade dessutom, liksom syskonföretaget Skoogs Bränsle, etablerat ett antal diesel- anläggningar ute i närheten av stor-kunder som sågverk och gruvor plus gått in något på bensinmarknaden.
Chans till affärer
Då började signalerna komma: många av de stora bensinbolagen tänkte avveckla sina mackar i glesbygden. Under perioden från 2006 till 2010 försvann 600 bensinstationer i Sverige. Med dem blev mackdöden ett begrepp och för Skelleftebränslen kom en chans till affärer.
– Det var först åkare och entreprenörer som hörde av sig. De var tvungna att hitta nya alternativ och kom till oss: Ni måste hjälpa oss. Vi måste ha en mack!
– Det gjorde att vi såg en möjlighet, men vi gjorde inte det för att vara snälla. Vi ser det också som en förutsättning för att upprätthålla en bra distribution i inlandet, berättar Per-Erik Jakobsson.
Han konstaterar att allt för företaget handlar om att ha ett bra flöde och samordning och förstå var behoven finns.
– Ta Sorsele och Kalvträsk. Det finns skogsmaskiner där varje dag som måste tankas. Det vore kopiöst dyrt att ta sig dit om det inte fanns en mack i närheten. Genom att etablera oss på ett antal platser kan vi ha en bra logistik.
Optimerad logistik
Det är inte bara entreprenörer som uppvaktat Skelleftebränslen om etableringar genom åren utan också byaföreningar och andra, som i vissa fall kunnat söka samhällsstöd för att underlätta en etablering. Alla anläggningar är i dag inte lönsamma, men de flesta i helheten är det.
– Vi ser det ibland som en reklaminsats. Det finns också ett reklamvärde för oss att synas. Men vi måste ha den helhet vi har i dag. Vi optimerar vår logistik och tillgänglighet med de här anläggningarna.
Skelleftebränslen har växt kraftig genom åren.
2001 hade Skelleftebränslen ett antal dielseanläggningar. Då togs beslutet att öppna två obemannade mackar som både skulle sälja bensin och diesel.
2010 hade företaget och syskonet Skoogs Bränsle 65 rena dieselanläggningar och 15 mackar som både sålde diesel och bensin.
I dag har företaget tillsammans med Skoogs totalt mer än 130 anläggningar från Kiruna i norr till Ramsele i söder varav ungefär var femte har både bensin och diesel. Två tredje- delar av totalen går i Skelleftebränslens namn. 35 av mackarna ligger i Norranområdet.
Den senaste etableringen är premiummacken på Söder i Skellefteå vid Leos Lekland och en etablering i Ånäset med diesel.
Båtmack
Den kanske mest annorlunda är båtmacken i Kåge hamn.
– Kåge båtklubb kom till oss och undrade om vi kunde hjälpa till att etablera en anläggning i Kåge Hamn. Vi tyckte det var en lite eljest etablering, det passar ju oss och den ger oss förhoppningsvis bra PR och innebär en klar miljöförbättring för hamnen.