Det är lite av kontentan av den statistik som representanter för Bisnode och Sweco redovisade vid Skellefteå kommuns måntaliga morgonmöte på The Great Northern på fredagen.
Jan Fineman analytiker vid Bisnode inledde.
– Som helhet mellan 2010 och 2015 går det ordentligt bra för Skellefteå, sa Fineman och pekade på såväl tillväxt som ökning av anställda.
Låg tillväxt
I områden med stor tillväxt växer företagstjänster och företagsservice mycket. Där finns det utrymme för Skellefteå att göra en resa, anser Fineman som tycker att det finns en bra grogrund i Skellefteå men pekade också specifikt på ett par svagheter: Tillväxten i antalet företag är relativt låg - hur kan nyföretagandet ökas? Tillväxten för företag med upptill nio anställda är lägre än vad den är i Sverige generellt.
”Inom räckhåll”
Erik Bergfors och Fredrik Sävås redovisade Swecos analys. De konstaterade bland annat att Skellefteå de tio senaste åren fått 3000 nya arbetstillfällen.
– Fortsätter kurvan i samma riktning är de 4000 arbetstillfällen som kommunen behöver till 2030-målet inom räckhåll, sa Bergfors.
Bland de näringar som växt är hotell- och restaurang.
– De senaste fem åren har industrijobben ökat med fem procent i Skellefteå medan de minskat med sex procent i landet som helhet, berättade Bergfors.
Fineman var inne på samma linje:
– Det är ganska unikt att verkstadssidan växer och är lönsam.
Norrbotniabanan
SCB redovisar 832 verksamhetsbranscher i Sverige. Ju större region, desto fler branscher är normalt. Norrbotniabanan skulle där ge en positiv effekt, menar Sweco.
– Med restider under en timme byggs arbetsmarknadsregioner ihop, sa Bergfors.
Utmaningar
Swecoduon pekade på fyra tydliga utmaningar som Skellefteå som region har framför sig: nyföretagande, ägarskiften, pensionsavgångar och kompetensförsörjning.
Siffrorna som redovisades vid mötet var startskottet för Skellefteå kommuns årliga uppföljningar som ska ge en bild av hur olika näringslivsfrämjande åtgärder fungerar.