Barn- och grundskolenämnden i Skellefteå har beviljats 750 000 kronor att satsa på att få in dataprogrammering i grundskolan. Satsningen är en del av en anpassning till den nya läroplanen.
Kommunstyrelsen beviljade pengarna tidigare i veckan, så utformningen är inte färdig.
– Vi har tänkt göra ”programmeringslådor” med färdigt material. Övningar, teknik och andra saker som är till utlåning och kan användas under skoltid, säger Magdalena Kågström, it-strateg för skola och förskola vid Skellefteå kommun.
Hon menar att programmering är viktigt av många anledningar.
– Barn måste förstå den digitala verkligheten. Vi vet att det kommer en nationell it-strategi i slutet av mars där programmering kommer att lyftas fram. Man kan se det här som ett förarbete.
Det pågår sedan tidigare ett samarbete mellan Skellefteå kommun och Kodcentrum för att lära barn programmering. Bland annat har det hållits kvällskurser på Norrhammarskolan och projektet Datadoktus har fokuserat på fritidshem.
– Samarbetet kommer att få en annan inriktning framöver. Nästa vecka börjar klass 4 och 5 på Sjungande dalens skola att blockprogrammera, alltså att jobba med ett pusselverktyg. Det kommer andra samarbeten också.
I Finland blir programmering snart ett eget skolämne men så långt kommer inte Sverige att gå.
– Nej, men det ska in i läroplanen. Det kommer att inkluderas i matematik, teknik och slöjd.