Skellefteå Kraft är känt för vatten- och vindkraft. Nu kommer också ett nytt ben vad gäller förnybar energi.
Det kommunala energibolaget driver sedan mars 2016 ett utvecklingsarbete inom sollagring och effektreducering. Projektet behövde en nybyggnation för att kunna komma vidare med projektet och då kom det kommunala syskonbolaget Skellefteå Industrihus på Anderstorp i helt rätt tid.
Industrihuset är nu dubbelt unikt som Skellefteå Krafts första solcellsanläggning och det första av Skellefteå Industrihus fastigheter som försörjs av egen solenergi.
Hälften uthyrt
På söndagen höll de båda bolagen en visning av anläggningen som omfattar tio företagslokaler, varav fem nu är uthyrda.
– Vi ska vara en hållbar visionär resurs för Skellefteås utveckling. Av företagen i hotellet nu är tre nyetableringar i Skellefteå. Vi tyckte också att det var bättre att bygga med trä än andra material då det går år mindre koldioxid i produktionen och samtidigt är enkelt att återvinna, sa Fredrik Löfstedt, fastighetschef på Skellefteå Industrihus.
På industrihuset finns 540 solcellsmoduler och målet är att det kommer att vara självförsörjande på el under halva året. Produktionen väntas ligga på upp till 150 000 kilowattimmar per år.
– Anläggningen är förberedd för batterilagring. Vi vill dimensionera upp det skalbart i takt med att industrihuset växer, sa Cecilia Reuter, projektledare för Skellefteå Krafts solprogram.
Snöröjning möjlig
Christoffer Svanberg, chef för affärsområde affärsinnovation, konstaterade att det 2016 investerades mer i solenergi än i någon annan energiform i världen.
Fredrik Jonsson, projektledare för solenergiprojektet för industrihotellet på Skellefteå Kraft, gick in i detalj hur kraftbolaget hade arbetat, att det villa jobba med teknik i framkant och att det ville bygga egen kunskap på området.
– Takstolarnas bärighet var inget problem här, men det gäller att se till att det är möjligt att snöröja solpanelerna. Vi har därför valt att glesa ut lite grann på taket för att komma åt med röjningen, sa Jonsson.
Fler planeras
Industrihotellet på Anderstorp är bara ett första litet steg. Fredrik Löfstedt avslöjar att nästa tilltänkta projekt är betydligt större. En del av kvarteret Fabriken på Hedensbyn, tidigare Wipro, dit räddningstjänsten, sotning, Skelleftebuss och förvaltningen samhällsbyggnad flyttar, kommer att försörjas av solenergi.
– Det är ett bättre objekt än det här. Det har en större förbrukning under dagtid. Vi är just nu osäkra vilken förbrukningen här på Anderstorp kommer att bli.
Hur lång tid tar det att nå ”break even” med projektet med industrihotellet?
– Vi har inte räknat på det. Vi ser och lär här, berättar Löfstedt.