I samband med att Skellefteå Kraft i tisdags premiärvisade sin nya anläggning för rökgaskondensering vid bioenergikombinatet i Hedensbyn presenterade koncernchef Hans Kreisel också företagets hållbarhetsredovisning. Han passade då också på att avisera om en kommande satsning på solenergi.
– Inom detta område har vi enormt spännande projekt på gång. Här måste vi våga våga. Tekniken är ännu inte stensäker men om vi inte satsar på detta nu kommer andra energibolag att springa förbi oss. Projekten ska både genomförs regionalt och nationellt, säger han.
Hans Kreisel vill ännu inte avslöja vilka projekt det handlar om. Men han hoppas få igång dem under våren.
Hållbarhetsredovisningen speglar de områden där verksamhetens påverkan på människa och miljö är som störst, och frågor som har stor betydelse för företagets affärsstrategiska riktning.
– Vi har under 2016 ombildat vårt miljöråd till ett hållbarhetsråd. Den strategi som vi har ska ligga i linje med FN:s mål för hållbar utveckling, berättar Hans Kreisel.
– Mycket av det vi gör idag bidrar till en hållbar utveckling, men vi har en lång resa framför oss innan frågorna genomsyrar vår vardag. Att hållbarhetsredovisa ger oss en struktur i arbetet och hjälper oss framåt i processen, fortsätter han.
Till de viktigaste hållbara investeringarna under 2015 hör beslutet att bygga ytterligare en etapp av Blaiken vindkraftpark och att satsningen på rökgaskondenseringen vid biokombinatet. Man har även invigt en ny typ av småskalig vattenkraftanläggning med teknik som underlättar fiskvandring.
Hans Kreisel betonar att den enskilt största utmaningen för att nå en hållbar energiproduktion är Skellefteå Krafts innehav i Forsmark kärnkraftverk och det finska kraftvärmeverket Alholmen, som delvis eldar med kol.
– Som minoritetsägare har vi inte lyckats påverka användningen av kol, men vi ser positivt på den översyn av bränslereglerna som nu görs i Finland.
En annan viktig fråga är torven, där det under våren kommer en nationell utvärdering av bland annat klimataspekterna av torvanvändning för att kunna ta ett inriktningsbeslut under 2016.
– Vår ambition är att vårt hållbarhetsarbete ska forma vår framtid. Genom kreativitet och innovation vill vi skapa ett delat värde mellan företaget och det omgivande samhället och miljön, säger Hans Kreisel.
Efter presentationen av hållbarhetsredovisningen, som gjordes för representanter från Skellefteå Krafts styrelse, ledamöter i kommunfullmäktige och tjänsteman från kommunens bygg- och miljökontor visades den nya anläggningen för rökgaskondensering vid bioenergikombinatet i Hedensbyn.
– 90 procent av Skellefteås invånare är direkt eller indirekt beroende av fjärrvärmen, säger Ulf Hedqvist, affärsenhetschef värme, Skellefteå Kraft.
Skellefteå Kraft har här investerat cirka 100 miljoner kronor för att uppnå energieffektiviseringar på 18–20 procent och minskad bränsleanvändning med 100 GWh varje år. Det man gör är att ta vara på värmen från pannans rökgaser som tidigare gick rätt ut ur skorstenen och i stället förs de över till fjärrvärmenätet.
– I november startade vi anläggningen och den är nu under provdrift och trimmas in, berättar Ulf Hedqvist.
Han konstaterar att det effektivare biokombinatet nu gör det möjligt att ansluta fler fastigheter i det växande Skellefteå till fjärrvärmenätet.