Skellefteå fick knappt godkänt

I Västerbotten får Storuman bäst betyg. Skellefteå lägst.

Skellefteå kommuns stadshus. Foto: Scanpix

Skellefteå kommuns stadshus. Foto: Scanpix

Foto: Foto: Susanne Lindberg

Ekonomi, näringsliv & finans2013-09-10 12:34

Sveriges företagare är klart nöjda med den service som kommunerna ger dem. Det visar årets upplaga av rapporten Öppna jämförelser Företagsklimat. I Västerbotten får Storuman bäst betyg.

– Den enskilda kommunens service är en viktig del av det lokala företagsklimatet. Ett gott företagsklimat skapar i sin tur jobbtillfällen och stärker kommunens skattebas. Det är därför glädjande att företagarna totalt sett är klart nöjda med den service som de får, säger Håkan Sörman, VD på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), i ett pressmeddelande.

Enkätsvar

I rapporten, som SKL har gjort i samverkan med Stockholm Business Alliance och Business Region Göteborg, presenteras en jämförelse av kommunernas företagsservice. Resultaten baseras på enkätsvar från företagare som haft myndighetsärenden hos kommuner under 2012.

– Det totala betyget har stigit något jämfört med den senaste undersökningen för två år sedan. Det beror främst på att företagarna tycker att bemötandet har blivit bättre. Kommunerna fick förvisso bra omdömen på den punkten senast också, men nu får hela fyra av fem kommuner högt betyg. Kommunernas handläggare visar ett ännu större engagemang och de är ännu mer lyhörda, säger Håkan Sörman.

Snittet är 67

Undersökningens genomsnittliga NKI-resultat är 67, vilket är ett förhållandevis bra betyg. Resultaten visar dock på stora skillnader mellan kommunerna. Högsta NKI-resultatet är 81 och lägsta 51.

De bästa helhetsomdömena i undersökningen får Ovanåker, Sunne och Filipstad med ett NKI på 81, 79 respektive 78. Sunne och Filipstad genomförde undersökningen även 2011 och placerade sig högt även då.

Storstadskommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö får 68, 66 respektive 66 i betyg. De tre största kommunerna får därmed ett klart godkänt betyg i undersökningen. Göteborgs stad har förbättrat sitt NKI med tre enheter, Malmö med en enhet och Stockholm har ett oförändrat NKI.

Nästan en tredjedel av kommunerna hade ett NKI på 70 eller högre, vilket räknas som ett högt betyg. Inom den gruppen finns det företrädesvis mindre kommuner, men även några större som Borlänge, Nacka, Sundsvall, Piteå, Solna, Luleå, Sollentuna, Upplands-Väsby, Eskilstuna och Trollhättan.

Endast en sjundedel av kommunerna får ett betyg som inte är godkänt.

Betyg för deltagande kommuner i Västerbotten

1. Storuman (71)

2. Lycksele (69)

3. Umeå (68)

4. Skellefteå (65)

Siffran inom parentes anger NKI-resultat. NKI: Nöjd kundindex.

undefined
Skellefteå kommuns stadshus. Foto: Scanpix

Undersökningen bygger på en enkät som besvarats av fler än 32 000 företagare som haft ärenden hos sin kommun under 2012 inom områdena brandtillsyn, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd och serveringstillstånd. Totalt 189 kommuner och åtta förbund/gemensamma förvaltningar deltar i undersökningen.

I år är det nationella medelvärdet 67 av 100, vilket innebär att kommunerna överlag får betyget klart godkänt. I senaste undersökningen för två år sedan var medelvärdet 66 av 100. Det totala betyget för kommunernas bemötande har ökat från 69 till 73.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!