– Det kommer att ge en bra stabilitet under några år för oss, säger Bror Sundqvist, som sedan ett drygt halvår är ledare på Träcentrum Norr.
Bioinnovation är en satsning med visionen att Sverige har ställt om till en bioekonomi 2050. Programmet har en planerad budget på 100 miljoner kronor per år och finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas samt de intressenter från näringsliv, akademi, institut och offentlig sektor som deltar.
Först togs ett antal förstudieprojekt igång för att se vilka idéer som kunde bli en del av Bioinnovations tre nya innovationsprojekt 2017. Ett av dessa ledde till projektet: IPOS (Svenskt trä- Innovationspotential för det biobaserade samhället).
Fyra delprojekt
Det är inom detta projekt som Skellefteå är involverade i flera av dess fyra delprojekt. Bror Sundqvist leder delprojektet ”Behovsstyrd förädling av svenskt trä” och Karin Sandberg på dåvarade SP Trä i Skellefteå, numer Rise, leder delprojektet ”Fasaden i staden– snabb, snygg, smart” och dessutom leder hon koordineringsprojektet för de fyra delprojekten.
Projektmålet för IPOS och dess delprojekt beskrivs nu som följande· ”Målet är att inom tre år ökat förädlingsvärde på trä och framförallt furan, utveckla innovativa behovsanpassade material, produkter och processer som i alla led effektiviseras från kundrelationer till produktionsprocessen.”
Stärka konkurrenskraft
Målet med Träcentum Norr, en centrumbildning vid Luleå Tekniska Universitet, är att skapa en svensk trämekanisk industri som genom nya och utvecklade produkter, system och tjänster kan öka förädlingsvärdet och stärka den internationella konkurrenskraften genom samarbete mellan universitet och industri.
– Min roll är att vara koordinator och katalysator mellan främst akademi och industri, med ett tydligt industriellt fokus berättar Bror Sundqvist.
Firade 35 år
Nyligen firade Rise, tidigare SP Trä, i Skellefteå 35 år. Tillsammans med LTU Trä på Campusområdet har de nu länge varit två av Sveriges främsta forskningssäten på träsidan.
Att det varit framgångsrikt går till exempel bland annat lätt att se genom ett flertal konferenser och event inom trä i Skellefteå under 2017. Om några veckor, 7-8 november, hålls Wood Building Summit i Skellefteå (se sidan 30-31).
Behovsbild
Mycket av det som det pratas om i dag industriellt för träteknik har forskningsrötterna i Skellefteå oavsett om det handlar om användandet av en industriell datortomograf vid Sävar såg eller ett tunnare sågsnitt vid Kåge såg.
Nu jobbar träforskningen, Kommunen och -industrin i Skellefteåregionen med att jobba tillsammans för att stärka satsningen på träteknik och träbyggande.
– Vi kan till exempel bland annat se på en gemensam behovsbild och vi ingår ofta i varandras projekt. Vi jobbar nu på att styra upp hur vi kan jobba ännu bättre tillsammans, berättar Sundqvist.