Kommunfullmäktige beslutade 2014 att Skellefteå kommun ska bli en Fairtrade City. Nu är detta på gång att bli verklighet. Tidigare i veckan hölls ett uppstartsmöte på Campus Skellefteå.– För att få bli en diplomerad Fair Trade City måste det finnas tydliga etiska krav när det görs offentliga upphandlingar, säger Catja Kaloudis från Fairtrade Sverige.
Hon fanns på plats vid uppstartsmötet för att berätta om konceptet för politiker, tjänstemän, företagare och representanter från den idéburna sektorn.
Tanken på att Skellefteå kommun ska bli en Fairtrade City väcktes 2012 när Lars Åhman (L), skrev en motion om detta. I september 2014 fattade så kommunfullmäktige beslut om att så skulle bli fallet.
– Vi har inventerat hur det ser ut i handeln och nu är det dags att dra igång arbetet med att bli diplomerade, säger Yngve Lindmark, ledningssekreterare på kommunledningskontoret.
– Idag finns det 75 Fairtrade Citys i Sverige och flera är på gång. På vår lista finns 2 600 produkter varav de flesta går att äta, berättar Catja Kaloudis.
Att vara en diplomerad Fairtrade City innebär att kommunen engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Kommunen måste då leva upp till ett antal kriterier när det gäller offentlig upphandling. Dessutom måste det bedrivas ett aktivt informationsarbete och det ska finnas ett utbud av Fairtrademärkta produkter i butiker, på serveringsställen och på arbetsplatser. Ett brett engagemang är det som gäller.
Arbetet kommer att ledas av en lokal styrgrupp som sätts samman av representanter från näringsliv, handeln, frivilligorganisationer samt politiker och tjänsteman från kommunen.