Skellefteås kommunalråd Maria Marklund är glad över beskedet.
- Detta är en fantastiskt glädjande nyhet. I Skellefteå får Northvolt tillgång till hundra procent förnybar energi, en stark industritradition, ett brett näringsliv i framkant och en fantastisk livskvalitet för de familjer som ska flytta hit, säger hon i ett pressmeddelande.
Northvolts vd Peter Carlsson om vilka fördelar Skellefteå har.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Det var omkring 40 kommuner i både Sverige och Finland som anmälde sitt intresse för Northvolts etablering av en fabrik för produktion av batterier för energilagring.
Skellefteå kommuns näringslivschef Bengt Ivansson berättar var kommunen vill att fabriken ska byggas.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Under våren besökte Northvolts representanter tio kommuner – däribland Skellefteå– som de ansåg vara de mest intressanta.
Syftet med besöken var att se ifall platserna kunde leva upp till de förutsättningar som krävs för en batterifabrik av den storlek som Northvolt nu planerar att bygga.
Faktorer som ansetts viktiga är bland annat infrastruktur, kompetensförsörjning och mer specifika möjligheter för etablering av en fabrik som tillgång till mark, vatten- och elkapacitet och transportnät. Alla förutsättningar som Skellefteå har levt upp till.
– Jag är oerhört stolt över det arbete som vårt team och hela organisationen har åstadkommit tillsammans med Skellefteå Kraft, näringslivet och många viktiga aktörer i regionen. Hela Skellefteå har slutit upp kring detta vilket varit en viktig framgångsfaktor. Inför slutfasen står vi redo att möta varje steg i Northvolts tidsplan, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i ett pressmeddelande.
Den andra kandidaten som Northvolt är intresserade av är Västerås.
Byggandet av batterifabriken ska påbörjas redan 2018 och innan företaget tar ett slutgiltigt beslut ska vissa saker utvärderas ytterligare, bland annat kvarstår en miljöprövning, något som kan avgöra vilken ort det blir.
– Efter en djuplodande analys av tio mycket intressanta alternativ för Northvolts första fabrik har vi efter en samlad bedömning landat i att det finns bäst förutsättningar i dessa två orter. Elektrifiering och lagring av förnybar energi är nyckeln till ett koldioxid-neutralt samhälle och vi har mötts av ett fantastiskt engagemang i vår dialog med lokala företrädare i både Skellefteå och Västerås, säger Peter Carlsson, vd, Northvolt.
För Skellefteås del är fördelar som lyfts fram bland annat tillgången till hållbar energiproduktion, en väl fungerande hamn, järnväg samt närhet till fungerande kommunikationer både inom Sverige och internationellt.
– Skellefteå kan leverera ett en av världens mest unika återvinningsanläggningar och inte minst leverans av 100 procent förnybar energi. Det klarar inte många platser. Vi är mycket stolta över att vara en energiproducent i framkant som gör en etablering av det här slaget möjligt i Skellefteå, säger Hans Kreisel, vd för Skellefteå Kraft.
Uppdatering, 09.15:
Klockan nio på tisdagsmorgonen inleddes en presskonferens i Almedalen i Visby. På plats finns representanter från både Skellefteå kommun, näringslivet i Skellefteå samt Northvolt. Även Norran har en representant på plats.
– Det här är ett kvitto på att vi har lyckats få fram ett väldigt bra erbjudande till Northvolt, säger kommunchefen Kristina Sundin Jonsson.
Arbetet kring att locka batterifabriken till Skellefteå har skett över partigränserna.
– Det finns politisk enighet, säger oppositionsrådet Andreas Löwenhöök, M.