Skellefteå Airport kan bli rymdhamnen i Europa för framtidens rymdturism. Skellefteå kommuns näringslivskontor har med hjälp av Spaceport Swedens vd Karin Nilsdotter utrett om detta är möjligt.
– Utredningen visar att det skulle gå och att vi har stor chans att bli navet för rymdturismen i Europa. Nu gäller det att få regeringen med oss och att lösa finansieringen och övriga frågor i samband med en etablering som denna. Bland annat måste landningsbanan byggas ut med cirka 900 meter för att rymdplanen ska kunna starta och landa, säger Skellefteå kommuns näringslivschef Bengt Ivansson.
Han betonar dock att det är en lång väg innan rymdhamnen kan bli verklighet, men att om man skulle lyckas med etableringen så kommer det att sätta Skellefteå på kartan på många sätt.
– Vi måste först vara säkra på att vi har stor chans att lyckas med projektet. Idag finns den största konkurrensen från flygplatser i Storbritannien. Gentemot dem har vi en stor fördel eftersom det inte är speciellt tät flygtrafik över Skellefteå, konstaterar han.
Kiruna, där Esrange finns, är enligt Bengt Ivansson ingen konkurrent om att bli den europeiska lufthamnen.
– Deras fokus är sondraketer som skickas rakt upp i rymden och för att lyckas kommer vi både att samverka med verksamheten i Kiruna och med Luleå tekniska universitet.
Investeringen i rymdhamnens landningsbana på Skellefteå Airport kommer att utgöra en stor kostnad.
– Skellefteå Airports styrelse föreslår att dagens rullbana på 2,1 kilometer förlängs till 2,5 kilometer för att klara de framtidens flygplan och destinationer, men för att fungera som rullbana för rymdflygplanen krävs det ytterligare cirka 500 meter. Om vi får klartecken för rymdhamnen är det bästa att bygga allt på en gång.
Bengt Ivansson menar att en satsning på rymdturism kommer att innebära mycket positivt för besöksnäringen och han betonar också att den passar väl in när det gäller fokuseringen på spelindustrin.
– Blir detta verklighet kan man ju både flyga i verkligheten och virtuellt från Skellefteå och det finns även många utvecklingsmöjligheter både för näringsliv och för forskning med den här satsningen.
Kontakter har tagits med utbildningsdepartementet, som idag har ansvaret för rymdfrågorna. Där har kommunen berättat om sitt intresse.
– Jag hoppas att de här frågorna kommer att flyttas över till näringsdepartementet där jag tycker att de hör hemma, då detta framförallt är en näringslivsfråga.
Bengt poängterar också att det finns ett brett lokalt politiskt stöd för satsningen, vilket han menar är en förutsättning för att man ska lyckas med ett så stort och omfattande projekt.
– När det sedan gäller finansieringen siktar vi både på statliga pengar och på EU-medel. Dessutom tror vi att de företag som idag utvecklar rymdflygplan är intresserade av att gå in med pengar i satsningen på en rymdhamn i Europa. Anläggningen skulle även kunna användas för tester av konventionella flygplan i kallt klimat.
Näringslivschefen tror också att en sådan här etablering på sikt kan bidra till att fler statliga jobb skapas i Skellefteå.
– Förutom för turismen kan detta bli en motor både för rymdforskning och för kunskapsintensiv industri där intresset av att utveckla rymdrelaterade produkter ökar kraftigt. Gps-system är ett exempel på detta.
Etableringen av en lufthamn i Skellefteå rimmar väl med den statliga svenska rymdutredningen som nyligen offentliggjordes. I den bekräftades rymdturismen och dess utvecklingspotential som en viktig möjlighet för Sverige.
Den liberale riksdagsmannen Mathias Sundin ställde i juni en interpellation till ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S) om vilka åtgärder hon tänker vidta för att stärka rymdindustrin i Sverige.
I hennes svar framkom att det ännu inte kommit in några ansökningar till Rymdstyrelsen när det gäller att göra bemannade rymdresor från Sverige. Därför har regeringen inte haft någon anledning att ta ställning till frågan. Statsrådet betonar att regeringens initiala uppfattning är att detta bör vara en kommersiell verksamhet som bygger på kommersiella initiativ. Därför vill de avvakta med detta, men de "kommer självklart att beakta och följa vad som sker i andra länder".
I debatten som följde betonade Mathias Sundin att branschen nu efterfrågar ett agerande från regeringen och en stark positiv signal vad gäller ett ansökningsanförande.
Kanske kommer nu inom kort en ansökan från Skellefteå kommun som regeringen får ta ställning till.