Skärpt kontroll av bärbranschen

Livsmedelsföretagen har kommit överens om ett program som alla aktörer i bärbranschen rekommenderas att använda sig av. Det innebär att noggrant dokumentera arbetsförhållandena i skogen och att på plats kontrollera förhållandena. Detta ska sedan verifieras av en opartisk tredje part.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Foto: Foto: Norrans redaktion

Ekonomi, näringsliv & finans2013-06-26 13:28

Marknaden för bär plockade för ett icke-kontrollerat sätt kommer nu att försvinna i alla led, hoppas Marie Söderqvist, vd för Livsmedelsföretagen.

Alla bärplockare, inklusive de från Asien, ska få en lön på minst 19 000 kronor i månaden, Kommunals lägsta lön, och rätt till dygnsvila.

- Det är klart att varenda burk med blåbär inte kommer att kunna kontrolleras varje dag eller varje timme. Men företagen har kommit överens om att inte köpa bär om inte företaget kan visa att bärplockarna har haft det bra, säger Marie Söderqvist vid en pressträff.

De oberoende kontrollerna ska bland annat undersöka arbetstid, löneutbetalningar, bostäder, toaletter, kläder, redskap, att det inte sker någon diskriminering samt att plockarna känner sig trygga.

Pasi Anttila, vd för Polarica, det största företaget i bärbranschen med en marknadsandel på cirka 40 procent, berättar att de sedan två år tillbaka jobbar så. Polarica har slutat köpa bär när det finns en mellanhand som säljer vidare bär från en mindre grupp plockare.

- Om vi misstänker mer organiserad friplockning stänger vi av dem.

Polarica köper bara bär från företag som följer reglerna, från vissa privatpersoner, samt arbetar med bemanningsföretag i Thailand som garanterar minimilönerna.

Många av plockarna är thailändska bönder som varit i Sverige flera år i rad med sina familjer när det inte är säsong i jordbruket. De får betalt enligt marknadspriset från dag till dag. För dem som inte kommer upp i minimilönen lägger Polarica in mellanskillnaden.

Enligt Pasi Anttila fungerar systemet med minimilöner bra, även om han ser en risk att mindre företag går i konkurs under dåliga bärår.

undefined
Foto: Scanpix
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!