Sidoprojektet blev världsprodukt

Miljarder mobilanvändare är indirekt beroende av en produkt som en gång såg ljuset i Skellefteå och än i dag utvecklas vidare i stan. Den är känd som TEMS.

Foto: Foto: Lars Andersson

Ekonomi, näringsliv & finans2016-09-10 10:46

Miljarder mobilanvändare är indirekt beroende av en produkt som en gång såg ljuset i Skellefteå och än i dag utvecklas vidare i stan. Den är känd som TEMS.

Föga kunde Rikard Lundqvist ana vad det sidoprojekt han och andra gjorde skulle leda till. Han anställdes 1991 vid Erisoft i Ursviken och kom där att jobba vidare med TEMS, en programvara som testar och optimerar mobiltelefonnätens funktion.

I dag är Rikard Lundkvist sedan länge bosatt i USA och president för affärsenheten i bolaget Ascom Network Testing som äger produkten TEMS.

900 miljoner

På Rikards gamla hemmaplan leder vd Adrian Jakobsson från kontoret med ungefär 70 anställda på Campus dit Ascom flyttade från Ursviken 2010.

Ascom Network Testing omsätter i dag omkring 100 miljoner Schweizerfranc, det vill säga runt 900 miljoner kronor per år.

– Så fort det kommer en ny teknologi blir det ett uppsving för oss. Då teknologin åldras kommer vi i en annan fas, men vi lyckas ändå hålla en jämn nivå genom att vi då jobbar med en kontinuerlig förbättring av hur och när vi alla kan kommunicera mobilt. Allt eftersom fler människor använder smartphones runt om i världen och allt fler bilar, smarthomes, och andra maskiner" kommunicerar via mobilnäten säljer vi nya versioner av samma produkt och eller nya ytterligare licenser.

Alla jättar

Ascom Network Testing har i dag 800 kunder i 180 länder inklusive alla världens 20 största mobila operatörer som Verizon, Vodafone, China Mobile och AT&T.

– Varenda ingenjör i branschen vet vad TEMS är och använder eller har använt våra produkter, säger Jakobsson.

Då är det inte så konstigt att rekryteringen till Skellefteå kan ske över hela världen.

För fyra år sedan flyttade Benedito Neto till Skellefteå från Brasilien via Luleå då hans fru fick anställning vid LTU i stan.

Nokia i Brasilien

Han har en civilingenjörsutbildning i datorvetenskap och anställdes på Ascom efter att ha pluggat svenska. Nu har även hans kompis Alvaro Silva fått jobb på Ascom. Alvaro började i februari i år.

– Vi har pluggat ihop i Sao Paolo och jobbat ihop på Nokia i Brasilien, berättar Alvaro och Benedito.

Alvaro trycker på att Skellefteå är ett lugnt och tryggt samhälle för barn.

– Jag gjorde en research innan jag flyttade hit. Jag gillar livsstilen.

– Sedan är det roligt att det är fyra årstider här, fortsätter Benedito och duon konstaterar att de nu för första gången upplevt snö.

– Det är en ganska multinationell verksamhet som vi driver här. Folk från hela världen besöker oss och vi pratar förmodligen mer engelska än svenska, säger Jakobsson.

Ny ägare

Schweiziska Ascom sålde för en knapp månad sedan den enhet som sysslar med Tems där Ascom Network Testing ingår till det franska bolaget Infovista, som därmed växer från 430 till 830 anställda.

– Infovista blir ett bra moderbolag. Det har rätt fokus på teknik och teknologier. Det känns som att vi blir en bra komplettering till det som de har i dag, säger Jakobsson.

– Den kunskap vi har byggt upp här i Skellefteå utvecklas med den fortsatta utbyggnaden och utvecklingen av mobila nätverk.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!