2014 förvärvade Boliden gruvan i Kylylahti och 2016 tog de över den i Kevitsa.
– Boliden tittar också på fler gruvor i Finland, berättar Elina Rantanen och konstaterar att Sverige står för 50 procent av den europeiska gruvproduktionen och Finland för 25 procent.
Även för företag som säljer utrustning till gruvor finns det stora möjligheter i Finland. Ett lyckat exempel på detta, som Elina berättar om, är Skelleftehamnsföretaget Jama Mining Machines som sålt skotare och betongsprutor till Europas största guldgruva i Kittilä.
Finlands och Sveriges affärsrelationer beskrivs ofta som en evig tävling, men globalt ses länderna som en och samma marknad.
– Därför är det ytterst viktigt att vi utökar samarbetet mellan Sverige och Finland, betonar Elina Rantanen.
Hon menar att en viktig framgångsfaktor för Finland är folkets mentalitet.
– Man ger aldrig upp och lever efter devisen "det som inte dödar härdar". Den mentaliteten finns också häruppe i norra Sverige.
Att det går riktigt bra för Finland menar Elina till stor del beror på Nokias ekosystem.
– När Nokias andel av världsmarknaden för mobiltelefoner sjönk från 40-50 procent till 10-15 procent frigjordes många duktiga människor för andra uppgifter inom industrin vilket inneburit ett lyft inom många andra områden är mobiltelefoni.
IT-sektorn är fortfarande het i Finland och hon lyfter fram Nokia Siemens Network som tillsammans med Telia är världsledande när det gäller den nya 5G-tekniken. Andra intressanta branscher som Elina Rantanen tycker att företagen i Västerbotten ska titta närmare på är miljöteknik, livsmedel, ICT, fintech, medicinteknik och varvsindustrin som fått ny vind i seglen.
– Bland satsar Rolls Royce i Åbo på utveckling av obemannade fraktfartyg.
Hon berättar också om att Nokias ekosystem starkt bidragit till den stora startup-världen i Finland där evenemanget SLUSH, som i år genomförs 30 november till 1 december är Nordeuropas största och viktigaste mötesplats för investerare och startups.
En annan färsk näringslivsnyhet är att Finland blev det första landet i Norden som etablerade sig som en nod i New Silk Road, vilket är en järnvägslinje som nu går från den finska staden Kouvola till Kina.
– Första tåget på den 800 mil långa järnvägen avgick den 10 november. På tio dagar kan nu en transport nå Kina från Finland, och vice versa. Detta kan jämföras med cirka 30 dagar som det tar med ett fartyg. Det här projektet påbörjade av kineserna så sent som 2013 och är redan klart. Det är imponerande, berättar Elina Rantanen.