Vasakronan är Sveriges största fastighetsbolag med ett fastighetsbestånd värderat till 117 miljarder kronor. De äger, förvaltar och utvecklar centralt belägna kontors- och butiksfastigheter i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö och Lund.
Anna Denell berättar om ett flertal satsningar som Vasakronan gör för att driva sin verksamhet på ett hållbart sätt. 2013 var de först i världen med att lansera gröna företagsobligationer.
– Två dagar efter oss gjorde ett franskt företag det också, men vi var trots allt först och det här har nu formligen exploderat.
Hittills har Vasakronan emitterat gröna företagsobligationer för cirka åtta miljarder kronor. Nu har Vasakronan också skärpt kraven för ny- och ombyggnadsprojekt. Det nya ramverket tillåter även refinansiering av befintliga byggnader. Ambitionen är att successivt förbättra miljöprestandan i hela Vasakronans bestånd så att alla byggnader på sikt möjliggör 100 procent grön finansiering.
Vasakronan har sedan 2009 halverat energiförbrukningen i sina fastigheter och nu gör de ett banbrytande försök att komma tillrätta med svinnet på sina byggen. Anna konstaterar att gipsplattor som är den största enskilda fraktionen avfall brukar stå för 20-25 procent av allt avfall.
– Tidigare har vi köpt standardiserade gipsplattor som sedan sågats till rätt storlek på byggarbetsplatsen. Vid ombyggnationen av en fastighet på Södermalm i Stockholm testade vi istället att i högre grad måttbeställa gipsplattorna så att de inte behövde sågas på byggarbetsplatsen. På så sätt minskade andelen gipsavfall till 5 procent. Förutom mindre svinn blev det också renare på arbetsplatsen. Det här tar vi med oss till andra byggprojekt, berättar Anna.
Vasakronan har också satt konkreta mål att öka återbruket av byggmaterial. Anna Denell konstaterar att byggavfallet från en nyproducerad byggnad idag skulle räcka för att bygga ett tredjedels hus till.
– Bland annat satsar vi på att i högre grad än tidigare ta tillvara exempelvis undertak, glaspartier och innerdörrar, säger hon.
Vasakronan testar nu också för första gången att bygga i trä.
– När vi uppför ett nytt kontorshus i Frösunda gör vi de två översta våningarna på niovåningshuset med en bärande konstruktion och fasad helt i trä. Leverantör är Martinsons i Bygdsiljum. Huset kommer att stå färdigt våren 2018, avslutar hon.
På seminariet som genomfördes på Skellefteå Stadshotell presenterade också projektledaren Caroline Ankarkrona IVA-projektet "Resureffektiva affärsmodeller - stärkt konkurrenskraft".
–