Scenbyte för Jon: nu sköter han miljardaffärer

Jon Ericson från Skellefteå arbetar med gigantiska affärer och hanterar ibland miljarder. ”Hantverket ser i grunden likadant ut oavsett storlek på transaktionen.”, säger han.

Foto: Foto: Lars Andersson

Ekonomi, näringsliv & finans2016-10-12 20:36

Jon Ericson från Skellefteå arbetar med gigantiska affärer och hanterar ibland miljarder. ”Hantverket ser i grunden likadant ut oavsett storlek på transaktionen.”, säger han.

Jon Ericson? Många minns honom som basist i bandet Stardog, som släppte plattor på Skellefteetiketten A Westside Fabrication. Kvartetten, i dag upplöst, var ett tag i början av 2000-talet det band som spelat flitigast på Trästockfestivalen. Trodde på straffrätt

Jon, född och uppvuxen i Skellefteå, gick juristlinjen i Umeå innan han flyttade till Stockholm. Han var klar med utbildningen lagom till starten av det nya seklet.

– Jag trodde jag skulle jobba med straffrätt och bli försvarsadvokat. Det var det som intresserade mig mest i början, berättar Jon när vi träffar honom på advokatbyråns kontor ett stenkast från Kungsträdgården. It-boomen

Men tidens anda förde honom på en annan väg. Då Jon tagit sin examen så var den stora it-boomen i Sverige. Mängder av it-företag ville noteras och pratade om vilken expansion de planerade.

– De affärsjuridiska byråerna skrek efter folk. Jag rådgjorde med min mors make, som är före detta jurist, om vilka firmor som var de bästa. Jag sökte jobb hos två, fick det ena och blev kallad till intervju till det andra samma dag som det första blev klart. Det var lätt att få jobb i den marknaden.

Det är ett känt faktum att om man vill komma någonstans i Stockholms juristvärd så krävs det talang och mycket, mycket arbete.

– Det var tufft de första åren. Jag jobbar hårt nu också, men då var skillnaden att jag hade mindre kontroll över min egen tillvaro. Det blev många timmar. Betygshets

Konkurrensen är stenhård.

– Först var det betygshets på universitetet. Det får betydelse hur attraktiv du blir, dels om du vill få jobb direkt på en byrå, dels om du vill börja med att sitta ting.

Jon konstaterar att av tio som går in i branschen så finns kanske två kvar efter tio år. Det beror inte bara på konkurrensen.

– Många väljer gå andra vägar. Rörligheten i branschen har ökat otroligt. Nya byråer växer fram och det sker samtidigt en konsolidering i branschen. Slogs samman

Jon själv är en del av den. Han har själv arbetat på ett antal byråer. Han var delägare i den internationella advokatfirman Ashurst i Stockholm då hela Ashursts svenska team gick över till Hamilton Advokatbyrå där han då blev delägare.

– Jag kom till Ashurst tre veckor före Lehman Brothers-krashen. Då jag väl var ombord vart det rejäl fart med tanke på vad som hände. Jag gick snabbt från att ta hand om hälsosamma affärer till affärer framtvingade av finansiella svårigheter.. Jag blev delägare där också. Att vara delägare innebär att man är en av ägarna av verksamheten, vilket både innebär att man har inflytande och del i vinsten. Stor sekretess

Jon Ericsson jobbar dagligdags med förvärv och försäljningar av företag, en nisch där det råder extrem sekretess och Jon vill ogärna prata om klienter eller affärer offentligt.

Men ett exempel på en stor affär är offentligt. När Jon jobbade på Ashurst var han och firman med och biträdde de inblandade investmentbankerna i samband med att staten skulle säljs ut Nordea-aktier 2011. Affärens storlek? 19 miljarder kronor. Det är mycket pengar, men på en byrå behöver det inte innebära så extremt mycket jobb.

– Stora noterade bolag är ofta väldigt genomlysta och analyserade och deras aktier handlas i en reglerad miljö. Privata M&A (Mergers and acquisitions, förvärv och företagsöverlåtelser, reds kommentar) kan vara mer komplicerat och det gäller att hitta en riskfördelning mellan köpare och säljare. Transaktioner som sker över den reglerade kapitalmarknaden blir typiskt sett mer mekanik. Gigantisk postväxel

Ett annat tillfälle minns Jon med ett leende:

– För många sedan sprang jag runt på stan med en postväxel på fem miljarder kronor. Jag var inte alls nervös. Det var en växel som skulle överlämnas till en annan part.

Företaget som köper eller säljer andra bolag väljer att ta in affärsadvokater för att få en möjlig affär analyserad, förhandlad och genomförd på bästa möjliga sätt.

– Hantverket ser i grunden likadant ut oavsett storlek på transaktionen. Men en liten transaktion kan inte bära de kostnader som det innebär att ha inne en advokat i någon större utsträckning. Använder man sig av kvalitativ legal rådgivning krävs det oftast viss dignitet på affären.

– Det blir ett omväxlande arbete. Är jag mitt uppe i en affär kan det bli långa dagar. Det är aldrig tråkigt även om det kan vara ansträngande.

Hur konjunkturberoende är ni?

– Vi har en naturlig hedge med M&A och kapitalmarknadsverksamhet som går bra i goda tider. I sämre tider kan vi vikta om mot obeståndsfrågor och tvister, vilket gör oss relativt konjunkturokänsliga.

Och visst, Jon har varit delaktig i affärer i Västerbotten.

– Det blir en extra krydda, att jobba på min gamla hemmaplan. Finnsforsgrottan

För kontakten med Skellefteå finns än, inte minst genom det hockeynätverk som Jon är med i.

Han har kvar pappa med fru i Bjässviken utanför Skellefteå och mamma med make som bor deltid på Mobacken. Dessutom finns gamla kompisar fortfarande kvar och på advokatbyråerna i Skellefteå finns ett antal goda vänner.

– Då jag fyllde 40 fick jag önska vad jag ville göra. Det blev en picknick vid Finnsforsgrottan. Det var vansinnigt mycket mygg där, men jag återupplivade en del barndomsminnen, ler Jon.

Och musiken finns där än:

– Jag köpte en Rickenbacker för några månader sedan. Jag har spelat lite med min kusin Jens Unosson och Niklas ”LO” Wiklund och hoppat in i deras projekt.

undefined

Jon Ericson

Ålder: 41.

Bor: I Saltsjöbaden.

Familj: Fru, två barn och snart en katt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!