Sågar och gripare från Malå ger eko i hela världen

Västerbotten är en av de ledande regionerna i världen när det gäller att tillverka komponenter till skogsmaskiner. Hultdins i Malå säljer till över 30 länder och av alla världens träd som avverkas med skördaraggregat fälls drygt hälften med en såg från Malå.

Ekonomi, näringsliv & finans2016-10-25 07:00

Västerbotten är en av de ledande regionerna i världen när det gäller att tillverka komponenter till skogsmaskiner. Hultdins i Malå säljer till över 30 länder och av alla världens träd som avverkas med skördaraggregat fälls drygt hälften med en såg från Malå.

Hultdins utvecklar och tillverkar timmergripare, sågar och andra komponenter till skogsmaskiner. Kunderna finns i hela världen – andelen som går på export är cirka 70 procent.

– De största marknaderna utanför Sverige är Finland, Nordamerika, Tyskland och Nya Zeeland, säger vd:n och delägaren Johan Ridderstråle.

Han berättar att företaget är oberoende. Det innebär att man kan sälja till John Deere, Komatsu, Ponsse och de andra stora tillverkarna av skogsmaskiner.

– Vi säljer antingen till sådana som bygger maskiner eller till återförsäljare på eftermarknaden. Aldrig direkt till slutkund, säger Johan Ridderstråle.

Hultdins är långt ifrån det enda företaget i regionen som tillverkar skogsmaskinkomponenter. Cranab, Indexator och Vimek i Vindeln, Komatsu i Umeå och Olofsfors i Nordmaling är några andra exempel.

Tuff konkurrens kan tyckas, men företagen har i huvudsak specialiserat sig på olika saker. Det gör att de snarare kan mötas och samarbeta.

Bland annat har de bildat samarbetsorganisationen Skogstekniska klustret:

– Där försöker vi tillsammans lyfta kunnandet i hela Norrland.

Att företagen ligger där de ligger är heller ingen nackdel, enligt Johan Ridderstråle. Tvärtom tycker han att det går alldeles utmärkt att bedriva globalt konkurrensutsatt industriproduktion i Västerbottens inland.

Den viktigaste orsaken är människorna som arbetar i företaget.

– De är fantastiskt duktiga och de stannar. Det vi investerar i personalen blir ju också kvar hos oss på Hultdins. Om vi skulle investera lika mycket i en större stad är risken att anställda försvinner efter något år. Vi har kanske inte lika många att välja bland som i en stor stad, men jag tar hellre stabiliteten, säger han. Hur fungerar det med logistiken?

– Det blir några extra timmar på lastbil, men det må vara. Det är ju inte frukt eller glass vi håller på med. Det blir ett litet tidstillägg, men det är ändå försumbart om produkten ska fraktas i åtta veckor med båt till Australien.

Hultdins i Malå har 67 anställda. Dessutom har företaget ett säljbolag i Kanada och ett i Brasilien.

Tidigare i år valde för övrigt företaget att stänga verkstaden i Malå i några dagar och i stället ta med alla anställda till Kanada för att träffa kunder och se hur verksamheten fungerar där.

– Det var en utbildning och en investering för framtiden, konstaterar Johan Ridderstråle.

När han blickar framåt tror han på fortsatt goda tider för Hultdins. Trots att företaget är störst i världen på skotargripare finns det möjligheter att växa.

Ett sådant område är gripapplikationer till entreprenadmaskiner.

– Där har vi gjort en lugn och försiktig start. Det handlar om att sakta men säkert bygga upp ett kvalitetsrykte.

– Jag ser positivt på framtiden. Hultdins står väldigt starka på en stabil grund, säger Johan Ridderstråle.

Han äger företaget tillsammans med sin pappa Carl-Erik. De äger även Kåge Gjutmek plus att de för några år sedan gick in som delägare i Trätrappor i Norsjö.

– Det är ett fint företag som jag tror har jättestor potential. Där finns också ett genuint gäng människor och de investeringar som görs där blir också kvar. Det är samma förutsättningar i Norsjö som i Malå. Ser du några hot mot industrin i inlandet?

– Vi är beroende av marknaden, så det är klart att det är ett hot om den viker. Men vad gäller just Trätrappor så råder det ju bostadsbrist och har byggts för lite i flera år, så det känns inte sannolikt i dagsläget.

Lennart Enkvist

Det blir några extra timmar på lastbil, men det må vara. Det är ju inte frukt eller glass vi håller på med.

Hultdins

Hultdin System AB grundades av Waldemar Hultdin i Aspliden 1928.

Företaget flyttades till Malå 1963 och har sedan dess byggts ut i omgångar.

Johan och Carl-Erik Ridderstråle har successivt köpt in sig i bolaget och blev helägare 2006.

Hultdins har i dagsläget 67 anställda och en omsättning på 150 miljoner kronor (2015).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!