Saabs förre vd släppt

Saab Automobiles förre vd Jan Åke Jonsson som anhölls i går misstänkt för grova skattebrott har nu släppts, uppger hans advokat Helena Wising för TT:s reporter utanför arresten i Mölndal. Han är fortfarande misstänkt för brott.

Jan Åke Jonsson, tidigare vd på Saab. Arkivbild: Scanpix

Jan Åke Jonsson, tidigare vd på Saab. Arkivbild: Scanpix

Foto: Foto: Norrans redaktion

Ekonomi, näringsliv & finans2013-05-21 23:51

Förutom Jan Åke Jonsson är också två andra tidigare chefer på Saab brottsmisstänkta. Även de släpptes i dag men misstankarna kvarstår, enligt chefsåklagare Olof Sahlgren vid Ekobrottsmyndigheten.

Brotten, rubricerade som grovt försvårande av skattekontroll för Jonsson och ytterligare en tidigare chef och som medhjälp i det tredje fallet, ska ha pågått 2010-2011. Det var Saabs mest turbulenta tid med holländska Spyker som ägare. De ekonomiska kalkylerna sprack liksom försäljningsprognoser. Fabriken stannade, leverantörer fick inte betalt och de anställda fick vänta på löner.

Allt slutade med konkurs i december 2011 efter otaliga misslyckade räddningsförsök med kinesiska bolag.

I maj förra året lämnade Skatteverket in en anmälan om misstänkt brottslighet och i går hämtades de tre till förhör; två i Göteborg, en i Lund. Efter förhör anhölls de av chefsåklagare Olof Sahlgren vid Ekobrottsmyndigheten.

- De är anhållna för att det finns en risk att de pratar ihop sig, sade Sahlgren till TT i går.

Vad som kommit fram i förhören vill inte åklagaren berätta. Brottet de tre misstänks för kan ge fängelse i upp till fyra år.

- Man har försökt att dölja saker och ting för Skatteverket. Det handlar om åtgärder som har företagits i samband med att man bokför och det har allvarligt försvårat Skatteverkets kontroll när det ska beräkna skatt och avgifter.

Det kan även tillkomma misstankar mot fler personer.

- Men jag vill inte nämna några namn, säger Olof Sahlgren till TT.

- Nu ska vi gå igenom de uppgifter som de tre lämnat i förhören, och jämföra med det material vi har sedan tidigare i utredningen.

Enligt Sahlgren har inga beslag gjorts i samband med att de tre misstänkta togs till förhör och anhölls.

- Det vi har är handlingar som funnits på Saab, där vi hämtat dem, säger åklagaren.

Det Jan Åke Jonsson anklagas för handlar om hantering av fakturor, uppger Wising för TT. Jonsson nekar också till att ha begått något brott.

Jan Åke Jonssons advokat Helena Wising säger att den förre Saabchefen är förvånad över anklagelserna mot honom.

- Han har inte haft någon delaktighet i någon verksamhet som är olaglig. Han har inte varit inblandad i detta. Det är klart att han är förvånad, absolut.

TT: Hur har han tagit det som skett det senaste dygnet?

- Efter omständigheterna bra. Han är samlad.

Efter att sportbilstillverkaren Spyker köpt Saab i början av 2010 blev Jan Åke Jonsson och holländaren Victor Muller Saabs något omaka ledarduo. Muller var under det första året styrelseordförande och inte direkt delaktig i den operativa verksamheten. Det kan vara förklaringen till att han i det här skedet inte har gripits för brott.

Först sedan Jonsson avgick i maj 2011 tog Muller över vd-posten och kombinerade det med att vara styrelseordförande tills konkursen i december 2011.

I dag var han på plats på Spykers kontor i Zeewolde utanför Amsterdam. Men han ville inte svara på några frågor om den pågående brottsutredningen i Sverige. Ovanligt nog svarade han inte på sms och Spykers kommunikationschef Sander van Dijk skrev i ett mejl till TT att man föredrar att inte alls kommentera saken.

Jan Åke Jonsson är styrelseledamot i statsägda bolaget Vattenfall. Regeringen vill nu att han tar en timeout från sitt uppdrag.

"Mot bakgrund av det brott Jan Åke Jonsson är delgiven misstanke för anser vi att det är rimligt att han tar en timeout från sitt styrelseuppdrag i Vattenfall så länge denna process pågår", säger Erik Thedéen, statssekreterare på finansdepartementet, enligt ett sms till TT från en av departementets pressekreterare.

"Detta är självklart inte ett ställningstagande i skuldfrågan", tillägger Thedéen.

Däremot anser inte Polstiernan, där Jonsson också är styrelseledamot, att något bör hända med hans engagemang just nu.

På frågan vad finansminister Anders Borg tänker om att tre före detta Saab-chefer är misstänkta för grovt försvårande av skattekontroll, svarar han:

- Vi måste se en rättsprocess ha sin gång och eventuella oklarheter klaras ut. Det är naturligtvis så att man alltid ska betala sina skatter och göra rätt för sig från företags sida.

Fakta: Jan Åke Jonsson 61-årige Jan Åke Jonsson, som föddes i Valdemarsvik, har jobbat på Saab sedan mitten av 1970-talet. Han började på Saab i Nyköping och har sedan jobbat för Saab både i USA och Asien samt GM Europa. Främst med IT, utveckling och försäljning.

2005 blev han Saabs vd och höll i rodret under den turbulenta tid när General Motors var i djup kris och beslutade att lägga ner den svenska biltillverkaren i december 2009.

När Spyker Cars fick köpa Saab i början av 2010, trots att GM börjat nedläggningen, hyllades han ihop med den nya parhästen tillika ägaren och styrelselseordföranden Victor Muller.

Men återstarten blev tuffare än de trodde. Försäljningen kom inte i gång som planerat. Bolaget blödde ekonomiskt.

I mitten av mars 2011 medgav Jan Åke Jonsson på ett styrelsemöte att bolaget var i en kritisk situation. Utåt höll han skenet uppe. Bara ett par veckor senare meddelade han sin avgång där han hänvisade till personliga skäl. Victor Muller tog då över som vd.

Sedan Jonsson lämnat Saab gav han sig in i flera bolagsstyrelser, bland annat statliga Vattenfall, Polstiernan och Västkustens affärsänglar.

undefined
Jan Åke Jonsson, tidigare vd på Saab. Arkivbild: Scanpix
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!