Ungdomarna som drivit sommarföretag 2017 fick återkoppling inte bara från deras handledare och inspiratör, Stefan Berg, utan också från Linda Morin, UF, Jannike Lindberg, affärsutvecklare T2 College, och Eva Eriksson, projektledare näringslivskontoret.
Kontentan kan sägas att många av sommarföretagarna fick jobba mycket, och att de tyckte att vissa delar av jobbet var roligare än ändra. Ett par av dem har fortfarande arbete: Jesper Gren som satsade på att bygga och sälja bänkar och grillplatser fick sådan efterfrågan att han fortfarande har jobb och Johannes Eurenius som har programmerat en Minecraftserver som nu tas i bruk.
”Min egen chef”
Hussein Hassan, Lövånger, hade först en idé runt fritidsaktiviteter. Den sprack. Då satsade han istället på baka och sälja sambousa, ett slags friterad pirog.
– Jag sålde bland annat utanför Konsum och medverkade på skördemarknaden. Det här har varit lärorikt då jag har varit min egen chef.
Hussein är uppenbart nöjd med responsen.
– Jag sålde slut tre gånger på skördemarknaden. Folk kom och beställde sambousa som de skulle ha till sin födelsedag. Det hände att folk köpte två stycken och sedan återkom de senare och köpte tio stycken, berättade han.
”Kände igen sig”
Saga Burman och Alma Pettersson, Byske, producerade också mat, fast mjukkakor.
– De var lätta att sälja. Pengarna kom in ganska snabbt, sa Saga Burman som kunde uppleva vissa bakdagar ganska långa, men samtidigt gav försäljningen mersmak.
– På Byske marknad var det fler äldre än unga som handlade av oss. Vi upplevde att de kände igen sig i det bröd vi gjorde.
Det hände att folk köpte två stycken och sedan återkom de senare och köpte tio stycken.Hussein Hassan om sina sambousa.