Så mycket skog skyddades i Norr- och Västerbotten

Under 2017 fattade Skogsstyrelsen beslut om nya biotopskyddsområden i Västerbotten som omfattade 84 hektar. I Norrbotten var motsvarande siffra 99 hektar. Arealen i Västerbotten som skyddades med nya naturvårdsavtal omfattade 60 hektar och i Norrbotten skyddades 99 hektar.

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2018-02-06 14:14

I Sverige var det en mindre areal skogsmark som fick formellt skydd under 2017 jämfört med året innan. Det visar Skogsstyrelsens statistik över den skog myndigheten skyddade genom biotopskydd och naturvårdsavtal under året.

– Minskningen i skyddad areal beror framför allt på att vi hade ett mindre anslag för formellt skydd av skog under 2017 än året innan men även på att ersättningen per skyddad hektar stigit, säger i ett pressmeddelande Johan Åberg vid enheten för områdesskydd och ekonomiska stöd på Skogsstyrelsen.

Under 2017 fattade Skogsstyrelsen beslut om 240 nya biotopskyddsområden. Besluten omfattade 1 282 hektar. Arealen som skyddades med nya naturvårdsavtal under 2017 omfattade totalt 950 hektar, vilket är en minskning med 24 procent. Både biotopskydd och naturvårdsavtal rör i de allra flesta fall skog med registrerade nyckelbiotoper. Även naturreservat är en formell skyddsform men ingår inte i statistiken.

Samma period betalades det ut totalt 210 miljoner kronor i ersättning för bildande av områdesskydd varav 182 miljoner kronor för biotopskydd och 28 miljoner kronor för naturvårdsavtal. Den genomsnittliga preliminära ersättningen för 2017 var 147 000 kronor per hektar för biotopskyddsområden och knappt 35 000 kronor per hektar för naturvårdsavtal. Det innebär en ökning motsvarande cirka 11 procent för båda skyddsformerna jämfört med 2016. Ökningen är en följd av att priserna på skogsmark är stigande, men också att andelen biotopskydd, som ger en högre ersättning, har ökat.

Omfattningen av skyddet varierar över landet. Mest områden med biotopskydd bildades i Dalarna medan naturvårdsavtal var vanligast i Jämtland.

– Under 2018 räknar vi med att skydda mer värdefulla skogar än under 2017 eftersom anslaget har höjts med 100 miljoner kronor årligen motsvarande 40 procent. Dessutom kommer fler skyddade områden att kunna skötas genom det nya anslag vi fått till naturvårdande skötsel, berättar Johan Åberg.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!