I måndags genomfördes ett seminarium i Skellefteå kring den utredning som regeringen initierat kring en kommande flygskatt.
– För Skellefteå skulle det betyda 37 miljoner kronor årligen. En kostnad som drabbar företag, offentlig sektor och privatpersoner, säger Robert Lindberg, vd för Skellefteå Airport.
Ett 40-tal representanter från den offentliga sektorn och företag i Skellefteå träffades på Skellefteå Stadshotell för att tillsammans med representanter från Svenskt Flyg, Svenska Regionala Flygplatser och Västerbottens Handelskammare diskutera frågan.
Skellefteå Airport arbetar nu med att göra en masterplan som sträcker sig fram till 2035.
– I den räknar vi med att ha 560 000 resenärer, jämfört med dagen 300 000, och detta är då lågt räknat, säger Robert.
Niklas Nordström, ordförande för Svenskt Flyg är också övertygad om att inrikesflyget kommer att öka.
– Idag flyger 100 000 personer varje dag till till eller ifrån en svensk flygplats och närmare 1 000 människor flyger till eller ifrån Skellefteå Airport. För Skellefteå bidrar flyget idag till 1,5 miljarder i BNP och mellan 1 500 och 1 900 jobb. Om flygskatten införs minskar BNP med 47 miljoner och 100 jobb hotas, säger han.
Den siffran hämtar han från en rapport från WSP genomfört. Enligt den skulle en flygskatt innebära cirka 300 miljoner kronor årligen i extra skatt för Västerbotten och Norrbotten och hota 800 jobb och innebära närmare en halv miljard i förlorad bruttoregionalprodukt.
Anledningen till att en flygskatten nu utreds är miljöskäl. Niklas Nordström berättar att det svenska inrikesflyget står för cirka en procent av landets totala utsläpp av koldioxid.
– Vilket är en bråkdel av transportsektorns totala utsläppen som ligger på 38 procent.
– Det finns betydligt bättre sätt än en flygskatt att minska utsläppen. Få fart på användande av biobränslen och hitta rakare flygvägar är exempel på sådana åtgärder, säger han.
Under de senaste tio åren har utsläppen från det svenska flyget minskat med 20 procent per passagerare. Enligt Svenskt Flyg skulle de totala utsläppen minska med 0,2 procent med en flygskatt.
– Jag fror att det är fullt möjligt att vi har en helt fossilfri flygtrafik redan 2030, menar Peter Larsson, ordförande för Svenska Regionala Flygplatser.
– På Skellefteå Airport har vi kommit långt med vårt miljöarbete. Nu återstår bara att byta ut två fordon innan vi har en helt fossilfri fordonsflotta och kan kalla oss för en Green Airport, berättar Robert Lindberg.
För tio år sedan var en flygskatt på väg att införas i Sverige.
– Den mötte då ett massivt motstånd, där 90 procent av remissinstanserna var negativa och avskaffades innan den hann träda i kraft. Nu är det dags igen och utredningen ska vara klar den 30 november, berättar Niklas Nordström.
Han konstaterar att flygskatter infördes i Nederländerna, Irland och Danmark men att dessa drogs tillbaka eftersom de samhällsekonomiska konsekvenserna visade sig bli alltför negativa.
Peter Larsson är övertygad om att det blir de mindre flygplatserna i Sverige som kommer att drabbas hårdast av en flygskatt.
– Det finns då stor risk att flygbolagen drar ner på frekvensen till dessa flygplatser eller helt enkelt plockar bort dem, säger han.
Under mötet fick de politiska företrädarna i Skellefteå möjlighet att ge sin syn på saken och de närvarande, Lorents Burman (S), Andreas Löwenhöök (M) och Andreas Westerberg (L) var alla eniga om att en flygskatt skulle skada utvecklingen i norra Sverige.
Vad kommer då en flygskatt att kosta resenärerna.
– Cirka 110 kronor för en enkelresa skulle det landa kring, berättar Anna Wilson, generalsekreterare för Svenskt Flyg.
Deltagarna på seminariet ställde sig positiva till ett gemensamt upprop mot flygskatten och att försöka påverka riksdagspolitiker på olika sätt.