I december 2016 fick projektledaren Linus Rosenius och konstruktören Erik Engberg på Alimak i Skellefteå ett intressant projekt på sitt bord. Duon skulle lösa de transport- och granskningsproblem som fanns vid det gigantiska dammbygget vid Ituango i Colombia.
Det är ett vattenkraftverk som håller på att byggas där. En förstudie gjordes redan på 1980-talet, men 2008 tog projektet fart igen och 2011 började byggnationerna.
Görs i 3d
Den beställning Alimak fick gällde en hiss som skulle ha 340 meter lyfthöjd och en lutning på 47 grader. Den ska installeras i ett kabelschakt med trapport på bägge sidor, klara både persontransport och transport av material under byggnationen av schaktet, samt ha en arbetsplattform för inspektion av de kablar som ska löpa i schaktet.
– Vi bygger utfällbara vingar på taket som gör att de går att komma åt kablarna i schaktet, berättar Erik Enberg.
Hissen tas fram i moderna 3d-program.
– Den är en styrka både då vi ser designen, men också en marknadsmässig del. Det är väldigt enkelt att visualisera för kunden hur hissen ser ut och fungerar. De senaste fem åren har nästan alla kunder begärt 3d, berättar Rosenius och Engberg.
”Mer special nu”
Projektet är i full gång.
– Det är ganska snabba ryck. Det här är en viktigt del i kraftförsörjningen eftersom kablarna från turbinerna går via det här schaktet upp till marknivå, säger Rosenius.
Han och kollegan kommer inte att besöka projektet. Istället är det Alimaks distributör i området som är där.
–Vi fick tidigt hyfsat bra ritningar hur schaktet ser ut. Sådana här specialhissar gör vi bara några få av varje år. Vi har blivit kända för att lösa kundens problem och önskemål och det gör att det blir mer special nu än tidigare, berättar Rosenius.
Före semestern
Produktionen av hissen, som blir 3,5 meter hög och 3,6 meter lång, ska vara klar till vecka 26 och sedan levereras.
– Vi ska hinna i ska hinna göra allt klart innan vi går på semester, säger Rosenius.
Den byggs upp i Skellefteå och testas, som Alimaks alla hissar, innan leveransen sker.
– Det är en av våra styrkor att vi har en flexibel produktion som kan hantera den här typen av speciella projekt, betonar Engberg.
När Ituango står klar blir den Colombias största vattenkraftverk. De första fyra turbinerna är planerade att driftsättas under 2018 och de andra 2021.