Ryska journalister på besök hos Martinsons

 I juli fick journalistföreningen Barents Press Sverige 1,2 miljoner kronor av Utrikesdepartementet för att stärka de civila kontakterna med Ryssland och med de övriga Barentsländerna. Ett av delprojekten i satsningen - ”Robota 17” - handlar det om att ryska journalister som arbetar med miljö- och industrifrågor får besöka Norr- och Västerbotten. I tisdags hälsade de på hos Martinsons i Bygdsiljum.

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2017-09-12 20:15

Under besöket, som pågår mellan den 9 och 17 september, hinner gruppen bland annat besöka Blaikengruvan och Svärtträskgruvan som visas upp som skräckexempel på när det gått snett i miljöfrågorna inom gruvindustrin. I Västerbotten träffar de även representanter från Skogsstyrelsen, länsstyrelsen och Holmen Skog.

I Norrbotten får journalisterna ta del av tvisterna kring den planerade gruvan i Kallak och i Malmfälten besöker gruppen flera gruvor och får en visning av IceHotel i Jukkasjärvi.

– Under resan träffar de också ett flertal svenska journalister för att utbyta erfarenheter, berättar Tim Andersson, ordförande i Barents Press Sverige.

Norran Affärsliv möter gruppen när de besöker Martinsons i Bygdsiljum. Först får de ryska journalisterna en genomgång av företaget av försäljningschef Stig Axelsson. Efter hans dragning haglar frågorna tätt från  journalisterna. Många av dem handlar om ägandet av skogen.

– I Ryssland är det staten som äger skogen så därför är det intressant för dem att se att det finns så många privata skogsägare i Sverige, förklarar Tim Andersson.

Frågeställningar dyker också upp kring varför man bygger hus i trä i Sverige.

– Miljön är en viktig aspekt och dessutom går det snabbare att bygga hus i trä än i betong, svarar Stig Axelsson.

Efter hans presentation blir det en rundvandring i sågverket och i den nya KL-fabriken.

– Skillnaderna i hur man diskuterar kring miljö- och industrifrågor är inte så stora mellan Sverige och Ryssland som man vid en första anblick kan tro, säger Tim Andersson som hoppas att resan ska inspirera de ryska journalisterna i deras arbete på hemmaplan kring bevakningen av dessa frågor.

Journalisterna kommer från Archangelsk, Murmansk, Karelen och Naryan-Mar. Senare i höst ska journalister från Norr- och Västerbotten besöka staden Naryan-Mar som ligger i provinsen Nentsien. Där ska de bland annat studera situationen för ursprungsbefolkningen och vad som sker med tanke på de miljöförändringar som Arktis drabbas hårdast av.

Därefter kommer fyra ryska journalister att komma till Umeå, där de tillsammans med lokala svenska journalister skapar en nyhetssida över en helg. Fokus ligger dock kanske inte främst på vad de aktivt publicerar utan mer på hur ”tänket” går. Hur tänker man som rysk journalist kring en mordrättegång, korruption eller politik?

– Slutligen anordnas ett seminarium där finska, svenska och ryska grävande journalister möts och fortbildas tillsammans av duktiga grävare med fokus på miljöjournalistik, avslutar Tim Andersson och inflikar att detta kan lägga grunden  för internationella grävsamarbeten.

Seminariet blir ett samarbetsprojekt med Barents Press Finland och Barents Press Ryssland.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!