Han berättar att antalet sökande till hotell- och restauranggymnasium blivit färre.
– De har svårt att attrahera ungdomarna. Det är inte så konstigt när branschen erbjuder den lägsta lönen, dåliga arbetstider och arbetsvillkor och få utvecklingsmöjligheter, säger Jouni Salonen.
Visstid och deltid
Lönen för kockar är visserligen rätt okej numera, men löneläget generellt i branschen menar han är för låg. Dessutom är många anställningar begränsade till visstid eller deltid.
Vilka åtgärder ser du som kan rätta till problemet?
– Restaurangerna ska ta bättre hand om sin personal. Bort med visstid och deltid, in med anställningar där folk kan leva på sin lön. Vi närmar oss avtalstider nu. Nu har branschen en möjlighet att gå från ord till handling och visa att man är en attraktiv arbetsplats, säger Jouni Salonen.
En som fått känna av kockbristen är Patrik Nordkvist, hotelldirektör på Scandic i Skellefteå.
– Det är ett jättebekymmer. Hela näringen skriker efter kompetens.
Enligt honom är huvudproblemet att gymnasieskolornas hotell- och restaurangprogram inte är nog attraktiva för ungdomarna.
Från Hotell- och restaurangfacket menar man att det även beror på bristande arbetsvillkor och löner. Vad säger du om det?
– Visst är det så. Många följer kanske inte lagar och förordningar. Vi som arbetsgivare måste ta vårt ansvar fullt ut, säger Patrik Nordkvist.
Scandic har sökt en kökschef sedan i maj. Hur går det?
– Jag söker bland annat i Finland. Vi har fått några ansökningar från Spanien, Norge och Sverige också. Men både kompetens och profil ska stämma. Under tiden har vi organiserat om lite och delat upp dessa arbetsuppgifter på flera.
Här hittar du Hotell- och restaurangfacket avdelning 20 Nord.
Vi som arbetsgivare måste ta vårt ansvar fullt ut.