Protest mot flygskatt från näringslivet i norr

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2016-01-15 11:23

Nu protesterar näringslivet i norr mot regeringens planer att införa en flygskatt på alla in- och utrikesresor. – Vi bor i ett avlångt land, genom att införa en flygskatt blir avstånden ännu större. Avstånden måste krympas istället, säger Lars Brandt, vd på Seaflex i Umeå.

Lars har tillsammans med Torbjörn Hahlin på Dorotea Mekaniska och sju andra företagare i Norrlandslänen skrivit en debattartikel i ämnet. Där menar de att en flygskatt skulle utgöra ett allvarligt hot mot företag och jobb i många av våra mindre tätbefolkade regioner som är beroende av bra kommunikationer som flyget. – Vi som bedriver en verksamhet här uppe ska kunna göra det på något så när samma villkor som de i storstadsregionerna, säger Lars Brandt.

Enligt regeringen ska Sverige bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. “Det är därför rimligt att utreda hur flyget kan bära en större del av kostnaden för sina klimatutsläpp” skriver regeringen.

Men även branschorganisationen Svenskt Flyg är starkt kritiskt till idén – den hävdar i en rapport att en flygskatt skulle minska antalet flygpassagerare med 2,4 miljoner passagerare per år, vilket skulle minska statens intäkter med över 3 miljarder kronor. Rapporten visar även att BNP skulle falla med mer än 6 miljarder kronor. – Sverige är ett glesbefolkat och avlångt land. Vi har en särskild utmaning med att få hela landet att leva. En väl utvecklad flyginfrastruktur med flygplatser runt om i landet gör det möjligt att driva företag och verksamheter även utanför storstäderna. Vår turismnäring kan växa. Våra företag kan rekrytera rätt kompetens. För många av oss betyder flyget också inte bara att vi kan komma till och från jobb, utan också att vi kan hälsa på nära och kära, menar de norrländska företagarna i sin debattartikel.

TNS Sifo har på uppdrag av Svenskt Näringsliv genomfört en undersökning av hur företagarna skulle uppleva ett införande av en flygskatt. Resultatet visar att det finns en stor oro. – Många möten med leverantörer, kunder eller samarbetspartners går helt enkelt inte att genomföra utan flyg. Goda flygförbindelser med täta avgångar och rimliga priser har mycket stor betydelse för vår konkurrenskraft. Många av oss har anställda som flyger i tjänsten. Att ersätta flygresorna med telefon- eller videomöten, tågresor eller bilresor är i det närmaste omöjligt, menar skribenterna av debattartikeln. – En flygskatt förlänger landet och ökar klyftorna. Och om vi Umeå känner att en flygskatt skulle drabba oss negativt, då kan man ju bara tänka sig hur mycket värre det blir för dem som bor i inlandet, säger Lars Brandt och fortsätter: – Jag är den förste att skriva under på att vi behöver skatter generellt för att bidra till vår gemensamma välfärd. Men man måste ha mer kontroll över vad man lägger skatterna på. För oss företagare blir det omöjligt att ta igen den ökade kostnadsmassa som uppstår vid en flygskatt. Vi får ännu sämre konkurrenskraft och det blir helt klart svårare för företag att vara kvar här uppe.

EU-länder som har en flygskatt sedan tidigare är Tyskland, Italien och Österrike. Nederländerna införde en skatt, men tog bort den när trafiken från Schiphol sjönk, eftersom resenärerna valde att flyga från grannländerna. Svenskt Flyg gör också bedömningen att Kastrup kommer att tjäna mest på en svensk flygskatt.

Senast den 30 november i år ska resultatet lämnas till regeringen.

Elin Olsson Affärsliv 24

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!