3-4 november genomförs konferensen Wood Building Summit i Skellefteå. Huvudtalare på denna återkommande mötesplats för att sprida kunskap om det senaste inom effektivt och klimatsmart träbyggande är professor Magnus Silfverhielm, arkitekt vid AIX Arkitekter och professor vid Linnéuniversitetet.
Magnus Silfverhielm hoppas kunna förmedla en generös känsla för träbyggandet som ett gott alternativ till byggande i cement. – Trä är ett byggmaterial som växer hela tiden och sätter ett behagligt fotavtryck på planeten, säger Magnus Silfverhielm.
Han menar att trä har många fördelar som byggnadsmaterial och anser att det är det material som står människan närmast. – Det är varmt redan från början, det går att påverka, det är demokratiskt och det går att bearbeta industriellt och ge jobb till de som behöver.
Magnus Silfverhielm vill att besökarna ska komma till konferensen, som arrangeras av Nolla, med ett öppet sinne för de immateriella kvaliteterna trä meddelar och som han anser att beslutsfattare i bostadsproduktionen behöver ta till sig. – Det är vi som ska se till att våra barn och barnbarn kan leva gott på planeten i framtiden. Klimatmötet i Paris kommer att handla om det. Ansvaret ligger hos oss här och nu.
Han kommer till konferensen med förhoppningar om att den ska väcka medvetenhet och kunskap. – Jag hoppas att kunskapen som skaffas under konferensen leder till handling för ökat byggande med biomassa som utgångspunkt. Det gäller för politiker, tjänstemän, byggherrar, leverantörer och konsumenter, säger Magnus Silfverhielm.
Linda Nyström, chef för marknadskommunikationen hos träkoncernen Martinsons, som också deltar på konferensen, betonar vikten av att öka diskussionen med företrädare för andra material för att hitta var varje material fungerar bäst och hur byggandet kan bli mer effektivt och klimatsmart. – I år lyfts även andra byggmaterial fram, något jag tycker är bra. Inte ens vi bygger helt i trä. I flerfamiljshus i trä måste grunden och ibland första våningen vara av betong.
Hon berättar om exempel på där man sent i byggprocessen velat titta på trä som alternativ. – Om bygget redan är färdigprojekterat och vi får ritningar där trä kan ersätta stål, måste vi sätta oss och räkna om allt från början istället för att komma in tidigare i processen, säger Linda Nyström.
En spännande ny teknik som ger helt nya perspektiv på byggande i trä är utskrifter i 3D.Ett stort innovationsprojekt som genomförs på Sliperiet vid Konstnärligt campus vid Umeå universitet har som delmål att ta fram cellulosabaserade material för 3D-utskrifter i stor skala. Det kan bland annat handla om att skriva ut fönsterlister och dörrar men också väggar och kanske hela hus. – Det finns redan i dag teknik för att skriva ut delar av hus i betong. Med den nya tekniken ges möjlighet att tillverka komplexa strukturer och mass-customization, att massproducera specialanpassade lösningar, säger Marlene Johansson, föreståndare för Sliperiet.
Linda Nyström tycker att detta är mycket intressant. – Tekniken kan ge möjlighet att få fram delar som inte skulle gå att få fram ur annan cellulosaråvara och jag ser också hur skräddarsydda lösningar kan skapa nya möjligheter, säger Linda Nyström.