Bolidenkoncernens gruvchef Mikael Staffas var mycket tydlig när han på fredagen talade på kommunens morgonmöte på The Great Northern. Han berättade att med Hötjärnsmagasinet så har Boliden kapacitet till 2028 och att man då måste ha ett nytt sandmagasin.
– Vi måste fundera på var nästa sandmagasin ska placeras, berättade han, och konstaterade att Boliden nu har tio år på sig att se till att det finns ett klart då Hötjärnsmagasinet fyllts.
5500 anställda
Mikael Staffas gjorde i sin presentation en genomgång av var Boliden befinner sig på gruvsidan, att från läget för gruvorna till företagets storlek på Europa (30-40 procent) respektive världsmarknaden (en procent).
I dag kommer huvuddelen av vinsterna på gruvsidan inte från det klassiska Bolidenområdet, utan Garpenberg och Aitik.
– I Garpenberg har vi gått från att ha varit en högkostnads- till en lågkostnadsgruva.
Totalt finns 5500 anställda på gruvsidan, som med entreprenörer och andra sysselsätter ungefär 25000 personer.
Maurliden
I dag har Boliden fyra gruvor i drift i Bolidenområdet: Kristineberg, Renström, Kankberg och Maurliden.
– Maurliden är slut om någonstans mellan en till tre år. Vi måste få in mer volymer, berättade Staffas och konstaterade att Boliden nu främst sysslar med gruvnära prospektering.
Ett viktigt projekt för Boliden är Rävliden, 2,5 kilometer från Kristinebergsgruvan. I årsredovisningen för 2016 skrev Boliden: ” Mineraltillgången där har utökats och delar av den uppgraderats till bättre kännedom”.
För knappt ett år sedan berättade företaget att den har en antagen mineraltillgång om 5,9 miljoner ton. Vissa delar är mer zinkrika, andra mer kopparrika. Då var mineralreserven i Bolidenområdet totalt ca 15 miljoner ton med en beräknad brytningstid på nio år vill full produktion.
Laverprojektet
En fråga som kom från publiken till Mikael Staffas var läget för Laverprojektet. Laver är ett samhälle i Älvsbyn kommun som hade gruvbrytning under några år på 1930-talet.
Bergmästaren sade i fjol nej till ett bearbetningstillstånd för Boliden och ansåg att Natura 2000-tillståndet måste vara klart före koncessionen kan beviljas. Natura 2000 är ett nätverk inom EU som verkar för att skydda och bevara den biologiska mångfalden. Natura 2000 sträcker sig över 18 procent av EU:s landareal I Sverige finns det drygt 4000 Natura 2000-områden.
Staffas konstaterade att det är en stor fyndighet där frågan om bearbetningskoncessionen nu ligger hos regeringen.
– Jag tror att det projektet kommer att ta tid. Natura 2000 är en knepig bit att lösa, men jag tror att vi kommer att få till stånd en gruva där.