Pristagare vill ändra pensionssystemet

Är det rimligt med över 800 fonder att välja mellan, och ett statligt fondalternativ som tar stora risker? Nej, tycker ekonomipristagaren Richard Thaler, som föreslår ett förändrat premiepensionssystem.

Henrik Montgomery/TT

Henrik Montgomery/TT

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2017-12-12 17:18

Det är inte ett orimligt antagande att miljontals svenska pensionssparare sover. Hur ska man annars förklara att knappt någon bytte fond när riskerna i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa kraftigt höjdes för några år sedan? Eller att tiotusentals sparare sitter still i båten när nyheter om oseriösa pensionsbolag som dränerar fonderna på pengar är på tidningarnas förstasidor?

Richard Thaler, som för några dagar sedan tog emot ekonomipriset till Nobels minne, tar till drastisk retorik när han beskriver läget i det svenska premiepensionssystemet.

Okunniga ekonomerMen att människor inte väljer måste vara okej, och därför måste politikerna i sin tur utforma ett system som passar människors faktiska beteende, är hans poäng.

- Det är många ekonomer på höga positioner som inte har känt till att AP7 innehåller hävstång innan jag berättar det för dem, sade han vid ett seminarium om det svenska pensionssystemet i Rosenbad.

Det han syftar på är att fonden, som är systemets överlägset största, sedan några år tillbaka kan låna pengar för att öka investeringarna i aktier, för möjligheten att öka avkastningen.

För svenska pensionssparare har det hittills varit en extremt lyckosam strategi. Men hävstång är också förknippat med stora risker. När börsen faller, faller fonder med hävstång ännu mer. Vid en ny finanskris kan följderna bli katastrofala.

Thaler ifrågasätter om fonden för alla som inte aktivt väljer något annat ska ta så stor risk.

Färre valHan föreslår ett förvalsalternativ utan hävstång, och sedan ytterligare en eller två statligt förvaltade alternativ med högre respektive lägre risk. Ovanpå det kan man ha ett krympt och bättre kontrollerat fondtorg för dem som vill välja, och sedan tvinga sparare att se över sina fonder minst en gång var tionde år.

Seminariet hölls samtidigt som pensionsgruppen, där alla riksdagspartier med undantag av Vänsterpartier och Sverigedemokraterna ingår, är inne på slutspurten i förhandlingar om pensionssystemet.

"Fungerar bra"Det handlar bland annat om höjd pensionsålder, men premiepensionens framtid är också en fråga som ligger på bordet.

- Det svenska pensionssystemet fungerar bra, det vore ett misstag att göra stora förändringar. Men det finns mindre justeringar man behöver göra, sade Nicholas Barr, professor vid London School of Economics och en av världens ledande pensionsexperter, som också deltog i seminariet.

Han är ense med Thaler om att premiepensionen behöver göras om.

Socialminister Annika Strandhäll (S) är också inställd på att systemet måste förändras.

- Det som sker där påverkar hela tilltron till pensionssystemet.

Men hur vill hon inte säga, och inte heller kommentera förhandlingarna i pensionsgruppen.

undefined
Henrik Montgomery/TT
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!