Det oranga kuvertet är hatat och älskat av svenska folket. En del öppnar det inte, andra jobbar hårt med sina fondval.
Den överlägset mest valda fonden är fortfarande den så kallade soffliggarfonden AP7 Såfa, som också benämns ”Statens årskullalternativ” och anpassar risk efter ålder. Där hamnar de som inte själva gjort något aktivt fondval, men den är också möjlig att välja aktivt. Knappt 3,7 miljoner personer har den fonden, som fram till och med 55 års ålder har 100 procent aktier. Därefter kommer en allt större del räntepapper in.
Samma tio fonder
Eftersom OMX 30, Stockholmsbörsens 30 största bolag, gått upp sex av de åtta senaste åren plus första halvåret 2017 har utvecklingen varit bra för många av fonderna i många år då många har dessa aktier som bas.
Vid halvårsskiftet i fjol var ingen av de tio mest valda fonderna upp. Det är precis tvärtom i år – alla är upp. Notabelt är också att samma tio fonder är de mesta valda nu som då, även om ett par har växlat plats.
Så många på minus
Det finns drygt 7,2 miljoner konton registrerade hos pensionsmyndigheten. Bara 30 000 av dem ligger på en negativ årlig värdeutveckling per den sista maj. 4 850 000 har haft en utveckling på mellan fyra och tio procent i snitt per år. 110 000 ligger på ett snitt på över 14 procent.
Premiepensionsparandet har varit en del av tillvaron för svenskarna under 2000-talet.
Den 22 september 2000 skulle västerbottningarna ha gjort sitt första premiepensionsval, kort efter norrbottningarna.
Fotnot:
2,5 procent av lönen upp till maximalt 7,5 inkomstbasbelopp avsätts till premiepension. Inkomstbasbeloppet var 2015 58 100 kronor.