Arbetet med planerna på en testbana mellan Jörn och Arvidsjaur är inne i ett intensivt skede. På måndagen fattade kommunstyrelsens arbetsutskott i Skellefteå beslut om att bistå planerna med 400 000 kronor.
Det är Rail Test Nordic, RTN, som ansökt om förlängning och utökad medfinansiering av projektet Testbana för tåg. Projektet har pågått sedan 2014 och skulle enligt plan ha avslutats hösten 2016. Verksamhetsledaren för projektet, Lars-Åke Tjernström, konstaterar att regeringen visat ett stort intresse för planerna, men att det varit svårt att nå enighet inom statsmakten vilket departement som ska handlägga ärendet.
– Men vi är inte oroade. Ett stort intresse finns hos internationella aktörer, planerna ska realiseras.
Flera sponsorerSponsorer till projektet är bland andra Skellefteå och Arvidsjaurs kommuner, Vinnova, Längmanska företagsfonden och det privata näringslivet. De pengar som nu finns används bland annat till konsultarvoden, fördjupade marknadsstudier internationellt och markundersökningar.
Den bandel det handlar om är cirka 75 kilometer lång. Enligt Lars-Åke Tjernström behövs det totalt cirka 1,6 miljarder kronor för att hela projektet ska bli verklighet. 1,2 miljarder kronor behövs i offentlig finansiering.
– Det är kring dessa pengar vi måste få med oss regeringen, men vi får positiva signaler. Vad gäller privat kapital ser vi inga större bekymmer, intresse finns, säger Lars-Åke Tjernström.
Många jobb skapasVad som ses som mest realistiskt är att dela upp projektet i flera delprojekt. Den första bandelen skulle då bli cirka två mil lång mellan Jörn och Stenträsk. Den bandelen skulle kosta mellan 300 till 400 miljoner kronor.
– När den delen är på plats kan vi bjuda in kunder för att köra i höga hastigheter och bland annat göra bromsprov.
I ett senare skede skulle då ytterligare tre etapper färdigställas. I planerna ingår att år 2019 ska första tåget testas och år 2022 skulle testbanan nå Arvidsjaur. Upp till 300 arbetstillfällen kan skapas om hela testbanan blir verklighet.
– Det handlar ju bland annat om besöksnäringen och hotellnäringen som får ett uppsving då internationella tågaktörer kommer till vår region, säger Lars-Åke Tjernström.
Mats Ekman
Bekymret är att hitta offentlig finansiering