Pensionärer med låg pension och höga bostadskostnader kan ha rätt till tilläggsförmåner till ålderspensionen. Många går dock miste om förmåner de har rätt till. I genomsnitt handlar det om 14 000 kronor om året, skriver Jan Landahl på Aftonbladets debattsida.
Regeringen och Pensionsmyndigheten har inte gjort tillräckligt för att upplysa pensionärerna om möjligheterna att få stödet, skriver han.
Den summa som dessa pensionärer går miste om har ökat från 900 miljoner till 1 900 miljoner kronor på fem år.
Enligt Riksrevisionens rapport har det varit känt i flera år att många pensionärer inte ansöker om förmånerna trots att de har rätt till dem.
Granskningen visar att antalet pensionärer som går miste om bostadstillägg mer än fördubblats på fem år och beräknas nu vara 140 000.
PRO:s ordförande Curt Persson är förvånad över att det är så många.
- Vi visste att det var många som inte får del av de rättigheter de har men att det var så många hade vi inte kläm på, säger han.
- Man vet ju i princip vilka som har rätt till det och man borde kunna hitta ett mer generellt system.
Många äldre drar sig för att söka eftersom de ser bostadstillägget som ett bidrag.
- Bostadstillägg är inget bidrag. Det är en del av pensionssystemet, påpekar Persson.
- Många tror ju också att om man har en villa eller bostadsrätt påverkar det möjligheten att få bostadstillägg, men det gör det inte.
Pensionsmyndigheten borde kunna underrätta folk om vilka rättigheter de har, anser Curt Persson.
- Det kan ju inte vara svårt att plocka fram vilka de är med dagens system.
Många pensionärer känner inte heller till äldreförsörjningsstödet. Här är det de ekonomiskt mest utsatta pensionärerna som drabbas. Systemet är krångligt, svårt att förstå och behöver ses över i sin helhet, är Landahls slutsats.
Pensionsmyndighetens försvarar sig mot kritiken med att man ägnat sin första tid som myndighet med att underlätta för dem som redan haft bostadstillägg och ändrat reglerna så att pensionärerna ska slippa söka om varje år.
"Nu när vi har fått tillsvidarebesluten på plats och fått bättre ordning på handläggningen så kommer vi att kunna ta oss an mörkertalet", skriver Richard Wirenius, försäkringspecialist på myndigheten.
Han påpekar att de som söker bostadstillägg automatiskt prövas om man också har rätt till äldreförsörjningsstöd.
Tumregeln för att ha rätt till bostadsstöd är om pensionären har en inkomst lägre än 13 000 kronor efter skatt i månaden och låg förmögenhet. En vanlig missuppfattning är att pensionärer tror att de inte har rätt till bostadstillägg om de äger sin bostad.