Verksamheten i gruvan norr om Pajala startade igen omedelbart efter beskedet att obligationsägarna sagt ja till räddningsplanen.
- Nu är gruvan i gång igen. Det var en fantastisk känsla när beskedet kom. Man såg lättnaden hos våra anställda, först föll hakorna ned, sedan kom leendena i mungiporna, säger Niclas Dahlström, informationschef.
- När produktionschefen kom in och gjorde tummen för att vi kunde sätta i gång upp var det som på en brandstation, folk flög i kläderna för att börja jobba. Nu går truckarna och grävskoporna är i gång, säger han.
- Det är en fantastisk känsla här just nu, det är det långa benet före som gäller, om man säger så.
Den spärr som funnits för Northlands bankkonton har tagits bort som en konsekvens av att räddningsplanen är godkänd.
Bolagets rekonstruktör Lars Söderqvist räknar med att produktionen inom "ett antal dagar" kommer att vara på samma nivå som före produktionsstoppet.
- Det är positivt att de har röstat med en rätt övertygande majoritet för det här förslaget. Bortsett från att det är bra för bolaget är det enligt min uppfattning även väldigt bra för obligationsinnehavarna, tillägger han.
Nästa steg i processen blir att Söderqvists rekonstruktionsplan ska antas av en domstol, för att därefter godkännas av en stämma i det Luxemburg-baserade holdingbolaget.
Enligt Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, finns bland Avanzas kunder cirka 7 000 småsparare som tillsammans har förlorat en halv miljard kronor i samband med krisen för bolaget.
- Aktieägarna förlorade inte 100 procent, bara 97 procent, säger han sarkastiskt.
Hemberg varnar samtidigt alla småsparare för att köpa Northland-aktier i nuläget, trots att priser på omkring tio öre per aktie kan se billigt ut.
- Tyvärr tror jag inte många privatpersoner förstår att det här inte är extrapris, utan ett kadaverpris. Och vi har ingen aning om vilka pengar som kommer att behövas framöver. De kanske måste begära emission redan i oktober och då kommer priset att halveras igen.
Till följd av det oklara läget för bolaget handelsstoppades Northland Resources aktie av Oslobörsen den 24 maj. Aktien kostade då 34 öre, vilket kan jämföras med nivåer över 7 kronor tidigare under året.
Obligationsägarna som nu träder in och tar över kontrollen av bolaget betalar 6 öre per aktie, enligt Hemberg.
Befintliga aktieägare kommer på en stämma den 28 juni få ta ställning till ett förslag där de erbjuds 3,1 procent av det omstrukturerade bolaget, mot dagens 100 procent, enligt Northland Resources vd Karl-Axel Waplan.
Kontrollen över bolaget kommer enligt planen i stället att delas upp mellan nya och gamla obligationsinnehavare, med 50 procent av ägandet till de nya och 46,9 procent till de gamla när uppläggets alla konvertibler och warranter är inlösta.
Skulle befintliga aktieägare säga nej på stämman finns ett alternativt upplägg där det bildas ett nytt moderbolag som tar över, vilket i praktiken skulle innebära att aktieägarna blir helt utan ersättning.
- Det bästa för aktieägarna är därför att gå med på det här. Då får man ha kvar uppsidan, säger Waplan.
TT: Alternativet är alltså att de inte får någonting?
- Ja, just det.
I samband med stämman kommer även en ny styrelse tillträda, nominerad i förra veckan.
Metallfacket har cirka 150 medlemmar i Pajalagruvan och ordföranden för IF Metall Malmfälten, Tomas Nilsson, gladdes med dem efter beskedet från obligationsägarna.
För att gruvprojektet ska bli framgångsrikt på sikt lyfter han fram två saker.
- Jag tror att det är absolut nödvändigt att få en järnväg på plats för att det ska hålla långsiktigt, det bör man absolut prioritera. Sedan gäller det att få upp produktionen till större volymer, för det är ju det som ska generera lönsamhet, säger Nilsson.
Tidigare uppgifter om att utländska fonder ville tvinga fram en konkurs för Northland visar på riskerna med utländskt ägande, anser han.
- Det är rätt obehagligt att någon på andra sidan jordklotet kan påverka, som i det här fallet, sysselsättningen för våra medlemmar i Pajala, säger Nilsson.
Kommunalrådet i Pajala, Kurt Wennberg (S), andades ut efter beskedet att gruvan lever vidare.
- Ja, nu har det lättat för oss, det känns riktigt, riktigt roligt det här. Jag sitter med ett gäng och vi firar med en stor kopp kaffe och havreflarn, så vi har slagit på stort, säger han.
Northlands aktiekurs steg omedelbart med cirka 47 procent till 50 norska öre när handeln återupptogs på Oslobörsen.